Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrđuje NZZJZ

Požar na Jakuševcu: "Nisu zabilježena odstupanja u kakvoći zraka"

Požar na Jakuševcu - 6
Požar na Jakuševcu - 6 Foto: Inicijativa za Jakuševec
Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar potvrdio je da se kvaliteta zraka nije promijenila nakon požara na Jakuševcu.

Nakon požara koji je tijekom noći izbio pored odlagališta otpada Jakuševec, Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar u četvrtak je izvijestio da nisu zabilježena odstupanja u kakvoći zraka.

Na najbližoj naseljenoj lokaciji, u naselju Mičevcu, u smjeru u kojem se kretao vjetar, nisu detektirani opasni spojevi u zraku, priopćio je NZZJZ "Dr. Andrija Štampar“ nakon provedenih mjerenja kvalitete zraka.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović na promociji polaznika vojnih škola - 4 Hrvatskoj fali vojnika Milanović o uvođenju obaveznog vojnog roka: "To nije odluka za debatne klubove"

Također, tijekom noći mjerne postaje državne mreže za praćenje kakvoće zraka nisu zabilježile nikakva odstupanja u mjerenjima, niti prelazak graničnih vrijednosti za mjerene parametre.

Kod ovog, kao i kod drugih požara, mogle su se očekivati povišene koncentracije PM10 i PM2.5 čestica, ali kontinuirana mjerenja ovih parametara na mjernim postajama nisu pokazala odstupanja.

Pročitajte i ovo Utopio se ronilac kod Visa Očevid u tijeku Tragedija kod našeg otoka: U moru pronađeno tijelo ronioca

Na samom zgarištu, prijenosni GC-MS uređaj (Torion) u izmjerenom uzorku zraka identificirao je prisutnost spojeva iz grupe aromatskih ugljikovodika (spojevi slični Benzenu, Stirenu, 1,2,4 Trimethilbenzenu, M-Cresolu, Xylenu, Ethilbenzenu, Naphtalenu) što je očekivano kod gorenja ove vrste otpada, poručuju iz Zavoda.

Zagrebački holding jutros je izvijestio da je noćas oko 2 sata došlo do požara na platou Servisno-operativnog centra u Tišinskoj ulici pored odlagališta Jakuševec. Radilo se o požaru manje količine neopasnog glomaznog otpada prikupljenog putem javne usluge koji je ugašen nešto iza 3 sata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene