Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema maženja bez paženja

U Hrvatskoj je rodila 191 djevojčica: Trećina 16-godišnjaka kaže da ne koristi zaštitu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U Tjednu spolnog zdravlja naglasak će biti na jačanju korištenja kontracepcije i testiranje na spolne bolesti.

Pod sloganom "Nema maženja bez paženja" od 10. do 14. lipnja obilježit će se Tjedan spolnog zdravlja s posebnim naglaskom na mlade koji u Hrvatskoj u prosjeku stupaju u spolne odnose sa 16 godina. 

Naglasak će biti na osnaživanju za korištenje kontracepcije, za testiranje na spolne bolesti i eventualno liječenje, ističe Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u povodu održavanja Tjedna spolnog zdravlja.

Prema podacima HZJZ-a, prosječna je dob stupanja u spolne odnose u Hrvatskoj između 16 i 17 godina. U anketama 32  posto 16-godišnjaka (35 posto mladića i 47 posto djevojaka) izjavilo je da nije koristilo zaštitu (kondom) kod posljednjeg spolnog odnosa. 

Čak 14  posto petnaestogodišnjaka (21 posto mladića i 6 posto djevojaka) izjavilo je da je imalo rani spolni odnos - u dobi 15 godina ili ranije.

Dio mladih, 18 posto, navodi korištenje manje pouzdanih metoda zaštite od trudnoće kao prekinuti snošaj (15 posto mladića i 30 posto djevojaka).

U 2022. u Hrvatskoj rodila 191 djevojčica 

U Hrvatskoj je 2022. rodilo oko 660 adolescentica mlađih od 20 godina, a 191 rodilja bila je maloljetna, odnosno u dobi između 13 i 17 godina.

Javnozdravstvena kampanja "Nema maženja bez paženja" kao glavni cilj ima promicanje svih segmenata zdravstvene pismenosti u području spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Savjetovalište za promicanje spolnog zdravlja HZJZ-a tijekom ovoga će tjedna provoditi od 15 do 19 sati anonimno i besplatno (bez uputnice, naručivanja) savjetovanje i testiranje osoba u riziku od zaraze spolno prenosivim mikrobiološkim uzročnicima.

Neki od njih pripadaju među najučestalije uzročnike spolno prenosivih infekcija, koje su uz to i asimptomatske, zbog čega ih je teško pravovremeno dijagnosticirati.

Prema podacima registra zaraznih bolesti i registra za HIV/AIDS, u Hrvatskoj se u posljednjih pet godina (2019.-2023.) godišnje prosječno bilježi oko 129 oboljelih od klamidijske infekcije. Prevalencija klamidijskih infekcija kod adolescenata i mladih do 25 godina kreće se od 1,8 do 6,2 posto.

Pročitajte i ovo Stjepo Bartulica u Ferrariju - 2 Osvojio mandat VIDEO/FOTO Pogledajte kako je Bartulica napustio stožer DP-a: "Ovo je bahatluk i sramota. Te ljude može biti sram"

Pročitajte i ovo Tornado u Mađarskoj Upozorenja meteorologa VIDEO U susjedstvu snimljen veliki tornado, superćelija oštetila avion

Godišnje se evidentira u prosjeku oko 38 oboljelih od hepatitsa B, 98 oboljelih od hepatitisa C, 37 oboljelih od sifilisa, 24 od gonoreje kao i 93 oboljelih od zaraze HIV-om.

U Hrvatskoj je do 2023. zabilježeno 2114 osoba oboljelih od HIV-a/AIDS-a, a 269 oboljelih umrlo je od AIDS-a. Većina osoba koje žive s HIV-om zarazila se spolnim putem. Spolni odnos između muškaraca najčešći je prijavljeni put prijenosa (70 posto svih slučajeva).

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene