Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tijekom rukometnog prvenstva u Poreču

Nekolicina stranih državljana oboljela od legionarske bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekolicina stranih državljana koji su boravili u Poreču tijekom Svjetskoga rukometnog prvenstva oboljela je od legionarske bolesti, potvrdila je danas voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo prof. Ira Gjenero-Margan.

Ne želeći iznositi nikakve pojedinosti o broju oboljelih te iz kojih država dolaze, prof. Gjenero-Margan je izjavila da u Poreču traje istraga o tome što se zapravo dogodilo. Na nekoliko mjesta u Poreču provode se epidemiološke mjere kako bi se utvrdio izvor zaraze i sve okolnosti koje su uzrokovale legionarsku bolest, rekla je prof. Gjenero-Margan.

Pročitajte i ovo Ilustracija, ubod komarca Zapadna Australija Širi se smrtonosna bolest: Zdravstvena organizacija izdala upozorenje putnicima i lokalnom stanovništvu Slika nije dostupna Negativna reklama Legionela u Poreču

Legionarska bolest je netipična upala pluća uzrokovana bakterijom legionelom. Riječ je o bakteriji koja može preživjeti u vodi dulje od godinu dana, a češće se pojavljuje u ljudi koji mnogo putuju te dulje borave na radilištima gdje se izvode veliki zemljani radovi. Izvor i uzrok epidemijske pojave bolesti je aerosol onečišćen koncentriranim legionalama, najčešće u uređajima u kojima cirkulira voda u zatvorenom sustavu (klimatizacijski uređaji).

Poznato je da se ta bakterija često zna naći u bolnicama, hotelima, pansionima, ovlaživačima zraka itd. Legionarska bolest je teška bolest, a ako se ne liječi antibioticima, smrtnost može biti čak od 15 do 25 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene