Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekolicina stranih državljana koji su boravili u Poreču tijekom Svjetskoga rukometnog prvenstva oboljela je od legionarske bolesti, potvrdila je danas voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo prof. Ira Gjenero-Margan.


Ne želeći iznositi nikakve pojedinosti o broju oboljelih te iz kojih država dolaze, prof. Gjenero-Margan je izjavila da u Poreču traje istraga o tome što se zapravo dogodilo. Na nekoliko mjesta u Poreču provode se epidemiološke mjere kako bi se utvrdio izvor zaraze i sve okolnosti koje su uzrokovale legionarsku bolest, rekla je prof. Gjenero-Margan.

Vezani članci PR Iskoristite lipanjske vikende i napunite baterije u hotelu Flores**** u Poreču Indijom se širi nova bolest 01 Oporavili su se od koronavirusa, a onda umrli od "crne gljivice": Što dosad znamo o bolesti koja se munjevito širi Indijom

Legionarska bolest je netipična upala pluća uzrokovana bakterijom legionelom. Riječ je o bakteriji koja može preživjeti u vodi dulje od godinu dana, a češće se pojavljuje u ljudi koji mnogo putuju te dulje borave na radilištima gdje se izvode veliki zemljani radovi. Izvor i uzrok epidemijske pojave bolesti je aerosol onečišćen koncentriranim legionalama, najčešće u uređajima u kojima cirkulira voda u zatvorenom sustavu (klimatizacijski uređaji).

Poznato je da se ta bakterija često zna naći u bolnicama, hotelima, pansionima, ovlaživačima zraka itd. Legionarska bolest je teška bolest, a ako se ne liječi antibioticima, smrtnost može biti čak od 15 do 25 posto.