Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Negativna reklama

Legionela u Poreču

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U vrijeme dok ministar Damir Bajs priprema turističku sezonu i dok se svi nadaju kako će nas upravo turizam spasiti od krize, negativna reklama Hrvatskoj odjeknula je Europom.

Četiri Norvežanina, jedan Danac i i jedan Hrvat zarazili su se u Poreču, tijekom Svjetskog rukometnog prvenstva, legionelom, zarazom koja se širi zbog ustajale vode, najčešće u klimatizacijskim uređajima. Četiri norveška navijača koji su boravili u Poreču bodreći svoje rukometaše vratili su se kućama zaraženi legionarskom bolesti. Prvo se posumnjalo u hotelske klima uređaje. 'Naši su standardi po kojima mi radimo daleko iznad onih propisanih minimalnim preventivnim propisima', rekao je Željko Jurcan, direktor hotela. Nakon saznanja da su istom bakterijom zaražen i jedan Danac i jedan Hrvat koji nisu boravili u hotelima epidemiolozi su morali proširiti područje pretrage. 'Pitanje je gdje je uzrok te bolesti, on je možda mogao biti čak i donesen u Hrvatsku, tako da ne treba prejudicirati stvari', rekao je Edi Štifanić, gradonačelnik Poreča.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Triježnjenje u policiji, pa obrada Zagreb: Htjeli zapaliti srpsku zastavu Slika nije dostupna Nezadovoljni Slavonci Hrana za rukometaše u Osijeku stiže iz Zagreba

Istarskim epidemiolozima u pomoć su stigli i kolege iz Zagreba s kojima pokušavaju utvrditi točan izvor legionele. Navodno nije odbačena ni mogućnost da su se ljudi zarazili u šatoru, u fan zoni koja je bila upravo ovdje, pored porečke dvorane. 'U svakom slučaju ima slučajeva upale pluća koje nisu izgledali, nije se posumnjalo da su uzrokovani legionelom, mi mislimo da nema i vjerujemo da nema', rekao je dr. Ante Ivančić iz Doma zdravlja. Legionela se manifestira kao netipična upala pluća koja se ne može prenositi s čovjeka na čovjeka. Navrijeme otkrivena - izlječiva je. No, dok se ne otkrije izvor zaraze Porečani sigurno neće mirno spavati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene