Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prof. Ira Gjenero Margan izjavila je da preliminarni rezultati epidemioloških istraživanja uzroka zaraze od legionarske bolesti za vrijeme Svjetskog rukometnog prvenstva u Poreču pokazuju kako je to najvjerojatnije bilo u sportskoj dvorani, a ne u hotelima u kojima su gosti boravili.


Prof. Gjenero Margan istaknula je kako preliminarne pretrage voda pokazuju da je najvjerojatniji uzrok zaraze u samoj sportskoj dvorani te da zaraza nejvjerojatnije nema veze s hotelima u kojima su gosti boravili. Dodala je kako u prilog tome govori i činjenica da su oboljela četiri norveška državljana, te po jedan danski i hrvatski državljanin boravili u raznim hotelima u gradu Poreču. Uz to, i preliminarni mikrobiološki podatci govore da do zaraze nije došlo u hotelima.

Vezani članci Indijom se širi nova bolest 01 Oporavili su se od koronavirusa, a onda umrli od "crne gljivice": Što dosad znamo o bolesti koja se munjevito širi Indijom Maja Medaković i majka sina s autizmom Očajna obitelj dječaka s nizom teških dijagnoza: ''Preteška je to situacija... On to ne radi iz obijesti, nego jer mu nije dobro''

Napomenula je da Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a stalno provodi protuepidemijske mjere te će napraviti 'apsolutno sve da se to više ne ponovi'. Voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a izjavila je također kako su epidemiolozi obišli sva mjesta na kojima su oboljeli bili i na kojima su boravili. 

>> Legionela u Poreču

Informaciju da su od legionarske bolesti oboljela četiri norveška državljana te po jedan danski i hrvatski državljanin, koji su boravili u Poreču tijekom Svjetskog rukometnog prvenstva, u četvrtak, 5. velječe, potvrdila je Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Legionarska bolest je netipična upala pluća uzrokovana bakterijom legionelom. Riječ je o bakteriji koja može preživjeti u vodi duže od godinu dana. Izvor i uzrok epidemijske pojave bolesti je aerosol onečišćen koncentriranim legionelama, najčešće u uređajima u kojima cirkulira voda u zatvorenom sustavu (klimatizacijski uređaji). Poznato je da se ta bakterija često zna naći u bolnicama, hotelima, pansionima, ovlaživačima zraka itd. Legionarska bolest se liječi antibioticima.