Portugalci izražavaju dobrodošlicu useljenicima (Foto: AFP
Portugalci izražavaju dobrodošlicu useljenicima (Foto: AFP Foto: AFP

Prošle se godine u Portugal više ljudi doselilo, nego što ih je napustilo zemlju, što je prvi takav slučaj od 2010. zahvaljujući najvećem gospodarskom rastu u posljednjih 20 godina, objavila je u utorak vladina agencija za migracije.


Rezultati pokazuju da su se isplatile vladine mjere za privlačenje stranaca, uključujući "zlatne vize", izuzeće od plaćanja poreza i rastući tehnološki sektor.

Vezani članci Spašavanje migranata u Egejskom moru - 3 Hrvatski policajci spasili 36 migranata iz gumenjaka u Egejskom moru Brod Aquarius s migrantima (Foto: AFP) Francuski premijer izrazio zadovoljstvo: Dogovorili se o prihvatu migranata s broda Aquariusa

Ipak, podaci pokazuju kako ni to nije dovoljno da bi se zaustavilo pad broja stanovnika koji su sve stariji.

Populacija te zemlje na jugozapadu Europe u drastičnom je padu od 2007. Oko 21 posto stanovništva starije je od 65 godina i po tome je Portugal četvrti u Europskoj uniji.

Rješavanje toga problema privlačenjem mlađih migranata, i stranaca i Portugalaca koji žive u inozemstvu, bio je jedan od vladinih prioriteta od dolaska na vlast 2015.

Izvješće je pokazalo da se prošle godine u Portugal doselilo 36.639 ljudi, najviše od 2012., a da ga je napustilo 31.753. Godine 2016., 38.273 osobe su otišle iz zemlje, a 29.925 ih je stiglo.

Sveukupno, populacija stranaca u Portugalo porasla je 2017. na 421.711 u odnosu na 397.731 godinu dana ranije. Većina migranata stiže iz Brazila, Zelenortskog otočja i Ukrajine. Raste i broj Francuza, Britanaca i Talijana.

"Portugal svjedoči značajnom rastu imigracije i taj fenomen će vjerojatno prestati biti dio problema manjka stanovnika i postati dio rješenja", rekao je Rui Pires koji vodi agenciju.

U Portugalu su prošle godine umrle 23.432 osobe više nego što ih se rodilo. (Hina)