Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preokrenuli trend

Neki grade barijere, a neki dijele "zlatne vize": Portugal u migrantima vidi spas nacije

Portugalci izražavaju dobrodošlicu useljenicima (Foto: AFP
Portugalci izražavaju dobrodošlicu useljenicima (Foto: AFP Foto: AFP
Prošle se godine u Portugal više ljudi doselilo, nego što ih je napustilo zemlju, što je prvi takav slučaj od 2010. zahvaljujući najvećem gospodarskom rastu u posljednjih 20 godina, objavila je u utorak vladina agencija za migracije.

Rezultati pokazuju da su se isplatile vladine mjere za privlačenje stranaca, uključujući "zlatne vize", izuzeće od plaćanja poreza i rastući tehnološki sektor.

Pročitajte i ovo Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju

Ipak, podaci pokazuju kako ni to nije dovoljno da bi se zaustavilo pad broja stanovnika koji su sve stariji.

Populacija te zemlje na jugozapadu Europe u drastičnom je padu od 2007. Oko 21 posto stanovništva starije je od 65 godina i po tome je Portugal četvrti u Europskoj uniji.

Rješavanje toga problema privlačenjem mlađih migranata, i stranaca i Portugalaca koji žive u inozemstvu, bio je jedan od vladinih prioriteta od dolaska na vlast 2015.

Izvješće je pokazalo da se prošle godine u Portugal doselilo 36.639 ljudi, najviše od 2012., a da ga je napustilo 31.753. Godine 2016., 38.273 osobe su otišle iz zemlje, a 29.925 ih je stiglo.

Sveukupno, populacija stranaca u Portugalo porasla je 2017. na 421.711 u odnosu na 397.731 godinu dana ranije. Većina migranata stiže iz Brazila, Zelenortskog otočja i Ukrajine. Raste i broj Francuza, Britanaca i Talijana.

"Portugal svjedoči značajnom rastu imigracije i taj fenomen će vjerojatno prestati biti dio problema manjka stanovnika i postati dio rješenja", rekao je Rui Pires koji vodi agenciju.

U Portugalu su prošle godine umrle 23.432 osobe više nego što ih se rodilo. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene