Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HVIDR-a

'Neke udruge vrše pritisak na pravosuđe u slučaju Glavaš'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osječka i zagrebačka HVIDR-a ocijenile su danas da su Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO), Documenta, Građanski odbor za ljudska prava i osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava nedavnim tvrdnjama vezanim uz postupak protiv Branimira Glavaša provele nasilje nad ljudskim pravima i izvršile izravan pritisak na pravosuđe.

'Ovih dana ponovno su se oglasile takozvane nevladine udruge koje u stvari nisu ništa drugo do običnih ekspozitura stranih obavještajnih službi za blaćenje i podrivanje pravnog sustava u Republici Hrvatskoj', izjavio je na konferenciji za novinare u Zagrebu predsjednik osječke HVIDR-e Miljenko Kolobarić, dodavši da su one to učinile 'u trenutku kad su s razlogom zabrinuti za ishod tog procesa'. On je za predstavnike prozvanih udruga rekao da uzimaju sebi za pravo da godinama nakon Domovinskog rata bez ikakvih dokaza blate i tuže njegove istaknute sudionike.

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdoğan Poručio iz zrakoplova Erdogan pozvao da se izvrši pritisak na SAD: "Ne možemo se složiti s Bidenom kad Gazu ne smatra zemljom Palestinaca" Slika nije dostupna 'Rat do istrebljenja' Braniteljske udruge osudile Šišljagićeve izjave

Kolobarić je kazao da te udruge nisu reagirale kad su pojedini novinari objavljivali dijelove tajnih iskaza jer su im odgovarale takve optužbe pojedinaca. Upitao se također otkud im pravo vrednovati bilo čiji iskaz i tvrditi da je potredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks dao lažni iskaz pred Županijskim sudom.
Posao tih udruga, ističe Kolobarić, trebao bi biti zaštita prava svakog pojedinca pa tako i optuženih u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' jer je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja.

Dodao je da ni u jednom trenutku ne treba zaboraviti na prava žrtava. No, drži da je 'ovakva hajka na optužene nedopustiva jer oni traže da ih se presudi bez suda'. Povjesničar Josip Jurčević rekao je za prozvane udruge da se lažno predstavljaju kao udruge koje zastupaju ljudska prava, jer ih zapravo krše i diskriminiraju. Predsjednik zagrebačke HVIDR-e Ivan Pandža ustvrdio je da su najugroženija skupina hrvatski branitelji, dodavši kako se nikad nije dogodilo da su te udruge spomenule nekog branitelja.

Slobodan Lang ocijenio je da su Glavašu kršena ljudska prava kad je štrajkao glađu, dodavši kako ne zna da je i jedno civilno tijelo prepoznalo to kršenje. HHO, Documenta, Građanski odbor za ljudska prava i osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava nedavno su ustvrdile da je Vladimir Šeks lažno svjedočio u postupku protiv Glavaša i ostalih zbog ratnih zločina nad civilima u Osijeku 1991., te da se nastavlja pritisak na svjedoke odavanjem tajnih iskaza i pritisak na pravosuđe svjedočenjem visoko pozicioniranih političara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene