Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosi milijune

Nekad mrtvi kapital, danas izvor zarade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojne nekretnine koje zjape prazne, državi kao najvećem vlasniku takvih prostora do sada su bile teret. Otkako su krenuli s najmom poslovnih prostora, a sada i stanova, taj nekadašnji mrtvi kapital, danas u državnu blagajnu donosi milijune.

Nekada zapušten poslovni prostor, danas ugostiteljski objekt koji državi donosi novac. Za ovih 14 četvornih metara na zagrebačkom Zrinjevcu nadmetalo se pet ponuđača. Četiri puta viša ponuda osigurala je jednom ugostiteljskom lancu ugovor o najmu na pet godina. 'Nakon što smo potpisali ugovor, naše prilagođavanje je trajalo negdje oko 2-3 mjeseca dok smo obnovili lokal, uredili i počeli poslovati sa 1. prosincem', kaže Tomislav Žarko, voditelj ugostiteljskog objekta.

Pročitajte i ovo Ilustracija - Beč - 2 Društvena održivost Duh Crvenog Beča: Socijalno stanovanje nije samo za siromašne Ilustracija Dome, slatki dome Htjeli biste kupiti novi stan? Sjednite i pogledajte ove podatke

Njima se isplati, a isplati se i državi. 'Mi smo postizali u pojedinim poslovnim prostorima i cijene 4-5 puta veće od onih koje su bile početne', kaže Alen Čičak iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Objavljeno je 6 natječaja za prostore diljem Hrvatske. Dosadašnji mrtvi kapital, državi danas donosi nešto manje od dva i pol milijuna kuna na godinu. A iznajmljeno je tek 30 % ponuđenih prostora.

VIDEO 15 kuna po kvadratu za najam stana u središtu Zagreba!

Velik problem u prošlosti su im stvarali zakupci koji nisu plaćali najamninu. Sva dugovanja veća od 50 tisuća kuna su uz pomoć državnog odvjetništva naplaćena. Da bi se izbjeglo ponavljanje takvih situacija, pravila su postrožena, na neplaćanje zakupa odmah se reagira, pokazao je slučaj iz prošle godine kada zakupac u Dubrovniku nije platio dvije rate.

No, dok se obveze iz ugovora poštuju, dobro je objema stranama.

Na dosadašnjim natječajima za poslovne prostore bili su ponuđeni prostori od Slavonije, preko Zagreba, Primorja do Dalmacije. Prošlog tjedna ponuđeno je i 20 stanova u Zagrebu. Od 16. do 18. rujna potencijalni najmoprimci mogu ih razgledati, a potom poslati svoju ponudu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene