Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potražnja veća od ponude

Hrana koja se nekad smatrala sirotinjskom danas je luksuzna delicija

Slavonski
Slavonski
Aktualno Galerija Slavonski Slavonski Slavonski Slavonski Slavonski Slavonski +0 Slavonski Galerija 1/4 >>
Pad proizvodnje domaćih svinja odrazio se i na proizvodnju domaće hrane. Meso se uvelike uvozi, a kod uzgoja se traže svinje sa što više mesa i što manje masnoće. Sve je dovelo i do manjka svinjske masti i čvaraka, a samim tim i do njihovog poskupljenja. Na ''Čvarak festu'' u Baranji, provjerili smo kakve će biti cijene ove sezone.

Za dobre čvarke potrebno je puno svježe slanine i neprestanog miješanja. Mogu biti tamniji ili svjetliji, veći ili manji. Slavonski su masniji, a baranjski hrskaviji.

Pročitajte i ovo Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane Slika nije dostupna PRAVA DELICIJA A nekad su hranili sirotinju: Cijena im je sve masnija - u godinu dana porasla je za gotovo 100 posto

''Razlika je u tome što netko reže deblje, netko reže tanje. Mi volimo kad je hrskavo i da nije masno'', rekao je Ferenc Dobsai, čvarak majstor.

Na ''Čvarak festu'' u baranjskom Karancu, čvarke su topili majstori iz Baranje, Vinkovaca, Osijeka.

'''Čvarak fest' je jedna od jačih naših manifestacija koja u ovom razdoblju pred Advent nudi sve ono čime se Baranja diči - odlična hrana, dobra vina'', kazao je Matej Perkušić iz TZ Baranja.

Hrana koja se nekad smatrala sirotinjskom danas je luksuzna delicija. ''Cijena je od lanjske godine tu negdje, 80 do 100 kuna je kilogram. Stvar je u tome što nemamo masne jedinice, nema debelih svinja i onda je svježa slanina jako skupa'', rekao je Vladimir Flatscher iz baranjske zadruge Donji Grad Osijek.

''Ljudi kažu - sto kuna je kila čvaraka?! To je skupo! Kila mesa je toliko i toliko. Da, kila mesa je nešto drugo, ovo za kilu čvaraka trebate deset kila masnoće da bi bilo ovako kako mi sad radimo'', objasnio je Vladimir Škrobo, čvarak majstor.

Potražnja je veća od ponude i, bez obzira na cijene, svaki se čvarak proda. ''Mi smo zadnji put bili prvi u Chicagu i vrlo smo traženi. Vjerujte, da imamo, pa još jedno desetak kazana, sve bi prodali'', rekao je Robi Ević, čvarak majstor.

U samo jednom danu otopljeno je 500 kilograma svježe slanine. A gdje ima čvaraka, bit će i svinjske masti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene