Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Neka tijela iz Medačkog džepa bila su živa spaljena'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na leševima iz Medačkog džepa nije bilo tragova sakaćenja, mučenja ili seksualnog nasilja, ali je po položaju nekih tijela utvrđeno da su zapaljena živa, kazao je svjedočeći na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu banjolučki patolog Željko Karan.

Sadašnji šef katedre za sudsku medicinu u Banja Luci pregledao je na poziv Save Štrpca, ondašnjeg sekretara krajinske pobunjeničke vlade, tijela koja je hrvatska strana nakon akcije predala Srbima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Bobetko potiskivao druge časnike, Ademiju suflirao da ne zna ni hrvatski' Slika nije dostupna Suđenje Ademi-Norac: Nije se pojavio ni drugi svjedok

Osim 52 tijela razmijenjena nakon akcije Karan je napravio obdukciju devet tijela u Gračacu te 11 u Medku koje je na terenu prikupio UNPROFOR.

Na niti jednom tijelu nije bilo tragova mučenja, sakaćenja ili
unakaženja te naznaka da su ranije bila zakopana. Većina leševa koje je predala hrvatska strana imali su strijelne ili eksplozivne rane i bilo je očito da su stradali u ratnim akcijama. Jedno je tijelo zapamtio zbog dvije ubodne rane na prsnom košu.

Problem je bio što je cijeli posao morao obaviti za dva dana, kazao je Karan. Leševi su bili složeni ispred devastirane tvornice u Korenici, nije bilo struje i vode, a kako su dostavljeni bez odjeće nije bilo moguće utvrditi iz koje su daljine ubijeni.

No, šest leševa koje je pregledao u Gračacu bila su potpuno
pougljenjena, dok su ostala tri imala eksplozivno-strijelne rane. Među tijelima koje je u Medku preuzeo od UNPROFOR-a svjedok se prisjetio ženskog leša s odsječenim šakama i trećinom tijela zahvaćenog plamenom.

Do zaključka da su neki leševi zapaljeni i prije smrti patolog je došao zbog karakterističnog položaja tijela. Muškarci, pojasnio je, pod utjecajem visoke temperature zgrčene ruke stavljaju ispred sebe, dok žene savijaju noge u koljenima i kukovima.

Suđenje generalima Ademiju i Norcu optuženima za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima nastavit će se u ponedjeljak, 26. studenog.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene