Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Suđenje Ademi-Norac: Nije se pojavio ni drugi svjedok

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako se pojavio u zgradi zagrebačkog Županijskog suda, ni drugi ugroženi svjedok danas nije svjedočio na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, optuženima za ratni zločin u akciji Medački džep.

Predsjednik Sudskog vijeća Marin Mrčela rekao je da je upoznat s razlozima zbog kojih se putem video linka neće saslušati svjedoka zaštićenog identiteta, koji se u spisu vodi tek pod rednim brojem 9. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pražić: 'Nisam nikada čuo za Sektor 1' Slika nije dostupna 'U Medačkom džepu nije bilo sakaćenja i mučenja'

Razlog odgode saslušanja novinarima nije otkrio niti tužitelj Antun Kvakan. On nije želio ni odgovoriti na pitanje je li se svjedok, unatoč mjerama zaštite identiteta, uplašio za svoju sigurnost.

Sudsko vijeće odgodilo je i saslušanja ostalih ugroženih svjedoka zakazana za ovaj tjedan.

Putem video linka, uz izmijenjen glas i zatamnjeno lice, na suđenju za zločine na ličkom ratištu u rujnu 1993. trebalo je svjedočiti 28 osoba. Prvi od njih, svjedok broj 6, trebao je svjedočiti jučer, no sud ga nije uspio pronaći.

Ugroženi svjedoci stanovnici su srpskih sela na području Medačkog džepa, gdje se prema optužnici dogodio zločin, ali i pripadnici HV-a koji su sudjelovali u akciji.

Iz optužnice je vidljivo da je svjedok broj 9 hrvatski vojnik.

Kvakan je rekao da se većina ugroženih svjedoka trenutno kao izbjeglice nalaze u Srbiji ili BiH, zbog čega neki često mijenjaju adresu. Ipak, sigurno je da su svi s popisa još uvijek živi, kazao je Kvakan.

Na početku današnje rasprave obrana optuženih generala iznijela je dio svojih dokaznih prijedloga. S tim bi trebali nastaviti i na sutrašnjem ročištu, kada bi se, prema najavama, trebali pregledati i neki dokumenti Ministarstva obrane RH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene