Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se smjena

Neizvjesna sudbina hrvatskih pomoraca koji su već četiri mjeseca na brodu u Grčkoj: "Imaju jako malo hrane..."

Hrvatski pomorci s broda "Mirjana K" još čekaju iskrcaj u grčkoj luci Pirej. Posada broda u Grčkoj je puna četitri mjeseca, odnosno od svibnja, kada brodar više nije mogao ispunjavati svoje obveze prema posadi.

Brod "Mirjana K" bi uskoro trebao dobiti novog vlasnika koji će osigurati novu posadu, što bi značilo i smjenu pomoraca. Prema riječima inspektora ITF-a Luke Simića, trenutačna posada je u lošem psihičkom, ali i fizičkom stanju.

Neizvjesna je situacija - kako za pomorce, tako i za njihove obitelji, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić.

"Pomorci ne mogu ići s broda sve dok ne dođe smjena. Mi smo tražili od panamske lučke vlasti da nam izdaju novi minimalni broj posade koji moraju biti na brodu. Oni su to reducirali na tri, no grčke lučke vlasti su procijenile da taj broj nije dovoljan. Grčke lučke vlasti ne dozvoljavaju repatrijaciju naših pomoraca. Novi broj pomoraca koji bi trebao doći zamijeniti ih je devet", rekao je Simić.

Istaknuo je da ne zna kada bi novi pomorci trebali doći na brod. Ističe da je bivši direktor Jadrolinije Alan Klanac dužan organizirati smjenu pomoraca. "Danas smo napokon dobili pozitivne vijesti o pomorcima, tako da se nadam da bi se nešto moglo dogoditi krajem ovoga ili najkasnije sljedeći tjedan", istaknuo je.

Kaže da je Klanac napravio katastrofalnu stvar i davao im lažna obećanja. "U više navrata je obećavao iskrcaje pomoraca. Bukirao im je avionske karte 10.9., međutim ništa se nije dogodilo. Prošli tjedan je rekao da je pitanje dana ili sata kada će se posada vratiti svojim obiteljima. Bukirao je i za 17.9., svejedno se ništa nije dogodilo", rekao je Simić.

Pročitajte i ovo Mirjana K - 3 Neizvjesna situacija Drama hrvatskih pomoraca u Grčkoj, jedan od njih za Dnevnik Nove TV: "Ne vjerujemo nikome dok ne kročimo u zrakoplov"

Napominje da im je posada danas poslala fotografiju. "Imaju jako malo hrane, ali najkritičnija je voda. Prošlu subotu su bili sami na kopnu i sami su potrošili svoj novac da bi dobili hranu. Radimo na tome da im se barem dostavi nephodno - voda i hrana", zaključio je Simić. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene