Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudbina Imunološkog zavoda trebala bi biti poznata početkom sljedećeg mjeseca. Visoki trgovački sud tada bi trebao donijeti odluku o žalbi na stečaj.


Istodobno, gotovo 200 radnika koji odrađuju otkazni rok boje se da će završiti na burzi. U Zavodu za transfuzijsku medicinu poručuju - nema mjesta panici za sve dobrovoljne darivatelje krvi.

Vezani članci Radnici na djelu Snalažljivim radnicima ne trebaju ni ljestve ni alati, pogledajte samo ovu kreativnost Slika nije dostupna Ako radnici odu zbog neiplate plaća Imunoški bi se mogao ugasiti

Hoće li Imunološki zavod ostati u stečaju ili ne? Čeka se odluka Visokog trgovačkog suda. Za to vrijeme, 192 radnika odrađuje otkazni rok. Imunološki zavod tvrtka je od strateškog interesa za Hrvatsku. Radili su cjepiva za gotovo cijeli svijet. Ali država nije ulagala u tehnologiju.

U srpnju im je oduzeta dozvola za proizvodnju lijekova iz ljudske krvi i plazme koja im je donosila najveću dobit. Od 45 do 50 milijuna kuna na godinu. 'Utvrđeni su nedostaci u okviru prostora, opreme, dokumentacije te zapravo slijeđenja načela i smjernica dobre proizvođačke prakse', rekla je Ivana Šipić iz Halmeda.

KAKVA SUDBINA ČEKA IMUNOLOŠKI? 'Nedostaje 10 milijuna eura da se pokrene proizvodnja'

Što se sada događa s krvnom plazmom od dobrovoljnih darivatelja krvi - u Zavodu za transfuzijsku medicinu kažu da je ne bacaju. 'Još uvijek se zapravo skladišti plazma. Naravno, i u transfuzijskim centrima i Imunološkom zavodu. Ali jedan dio plazme koja se daruje kao dio pune krvi koju pojedinačno daruju dobrovoljni darivatelji se koristi za kliničko transfuzijsko liječenje', rekla je Irena Jukić iz Zavoda za transfuzijsku medicinu.

Ako se Imunološki Zavod preseli - izgradnjom novog pogona stvorit će se uvjeti za prodaju zemlje i objekata koji su procijenjeni na 55 milijuna kuna. Otkrivaju to papiri Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja: 'Vođeni su razgovori sa zainteresiranim stranama: Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo koji ima potrebu za dodatnim laboratorijskim prostorom te s gradom Zagrebom s obzirom na to da je na ovoj lokaciji Urbanističkim planom Grada Zagreba dozvoljena i namjena gradnje urbanih vila.'

Sindikati tvrde - mnogo će izgubiti i HZZO. Preparate koje je nabavljao od Imunološkog Zavoda sada će plaćati znatno skuplje. Dok svi prebacuju odgovornost - posljedice se već osjećaju.

'Imam informacije da nemamo cjepiva protiv tetanusa u ambulantama. Na tome se treba zamisliti. A ista stvar će se desiti s krvnim derivatima. Nažalost', kaže lidija Jagarinec, glavna sindikalna povjerenica EKN-a. Zbog sustavnog neulaganja u tehnologiju - sada je neizvjesna sudbina tvrtke koja ima 120 godina iskustva i iznimno stručne ljude.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook