Hrvatska se godinama bori s nedostatkom liječnika, a među njima su zasigurno ginekolozi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Galerija


Hrvatska se već duže vrijeme bori s nedostatkom liječnika, posebice ginekologa kojih najviše nedostaje u Zagrebu. Unatoč tome što HZZO dopušta da jedan ginekolog može imati čak 9 tisuća pacijentica.

Vezani članci Lezbijke, ilustracija Svakodnevno se bore i suočavaju s najbizarnijim situacijama: "Rekla je da živi s partnericom i dobila odgovor - aha, onda nemate spolne odnose? Trebam uzeti manje instrumente?" Klinika za tumore A kako je usred cijelog ovog kaosa pacijentima na Klinici za tumore? ''Pretužno je to što se događa"

Iako se mnogi pitaju može li se s tolikim brojem pacijentica uopće pružiti potpuna zdravstvena usluga.

Dušan Pal je prije dvije godine došao raditi u zagrebački Dom zdravlja kao ginekolog.

"Dobro sam se snašao na ovom poslu i imao sam potporu ekipe na čelu Doma zdravlja za opremu ove ambulante da pacijentice i ja budemo zadovoljni s modernom i suvremenom opremom, nešto što vas ispunjava u vašem radu da niste samo netko tko preusmjerava", govori Dušan Pal, dr.med., ginekolog.

Iako je imao ponude za rad u Švedskoj i Švicarskoj, ostao je ovdje gdje liječi oko 6000 pacijentica. Za bolju i bržu komunikaciju koristi mail. A zbog dobrog odnosa, već je 3. put izabran za jednog od najdoktora.

"Nije niti nama niti njima lagano se snaći u ovoj šumi, kada se krene od jednoga do drugoga rješavati problem koji je vama kao pacijentu u tom trenutku najbItniji. Mi smo samo tu, ajmo reći, pomagači i usmjeravači i terapeuti", govori Dušan.

Iz HZZOa kažu kako je standard kod ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti 6000 upisanih pacijentica.

Manjak ginekologa (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Manjak ginekologa (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

"Međutim, mi ugovaramo timove koji imaju i 4,5. Dakle, minimun 4,5 da bi sklopio ugovor s nama i maksimum do 9000", objašnjava Nenad Korkut, HZZO.

Unatoč tome, ginekologa nedostaje. U Zagrebu najviše, čak 17.

"Mi smo svjedoci da imamo trenutno manjak inače specijalista u Hrvatskoj, a posebno ginekolga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Tako da ono što mi mislimo da treba napraviti dobar plan raspisivanja specijalizacija", smatra Davor Vagić, Hrvatska liječnička komora

Iz HZZO-a pak smiruju.

"Nijedan od njih nema 9000. Ako žene slučajno doista nemaju izabranog ginekologa, ne mora ih zabrinjavati što ih nema dovoljno, jer u principu ni jedan od tih timova nije do kraja popunjen koji je s nama ugovoren", govori Korkut.

Međutim, postavlja se pitanje koliko jedan ginekolog doista ima vremena kvalitetno se posvetiti svakoj od 9000 pacijentica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr