Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Slavoniji najgora situacija

Hrvatskoj nedostaje preko 4.000 liječnika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko zdravstvo boluje od kroničnog nedostatka liječnika, osobito specijalista. U ovom trenutku nedostaje više od 4 tisuće liječnika, odnosno 900 specijalista. Osobito su pogođene bolnice u Slavoniji koje ne mogu popuniti svoje specijalizacije.

Mladi liječnik Antun Šumanovac specijalizant je ortopedije i traumatologije. Antun je bio najbolji student osječkoga Medicinskog fakulteta. Na iznenađenje mnogih, specijalizant je vinkovačke opće bolnice. 'To je bolnica koja ni po čemu ne zaostaje ni za jednom bolnicom u Hrvatskoj i nema razloga da netko mlad i ambiciozan ne bi došao', kaže Antun.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama" Slika nije dostupna DVOJE PROFESORI NA FAKULTETU Dekan Medicinskog fakulteta o zaraženim liječnicima: "Postupali su potpuno profesionalno, nitko od njih nije ugrozio svoje kolege i bolesnike"

Ne razmišljaju svi mladi liječnici kao Antun. Vinkovačkoj bolnici nedostaje 30-ak specijalista. 'Ministarstvo nam odobri specijalizacije. Nažalost, ne možemo ih popuniti, jer nemamo dovoljan broj mladih ljudi koji bi bili zainteresirani za rad u našoj ustanovi', kaže Krunoslav Šporčić, ravnatelj Opće bolnice Vinkovci.

>> Budućnost turizma - konkurentnost u nuđenju medicinskih usluga

Kronični nedostatak liječnika ne muči samo vinkovačku, već i ostale hrvatske bolnice. 'U odnosu na prosjek EU nedostaje jedan doktor na tisuću stanovnika, što prema broju stanovnika možemo zaključiti da nedostaje preko 4 tisuće doktora', kaže Hrvoje Minago, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Problem nije od jučer. Jedno od rješenja je upisivati više studenata na medicinske fakultete. 'Prema podacima Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske Osijek bi trebao upisivati minimalno 150, a idealno bi bilo 200 studenata', kaže Aleksandar Včev, dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku.

To je dvostruko više studenata nego što ih osječki Medicinski fakultet upisuje danas. Pojavio se i novi problem. Za mlade liječnike privlačne ponude europskih bolnica. 'Od ove zadnje generacije koja je diplomirala, 5 lijčnika nam je otišlo u Njemačku', kaže Včev.

Pred hrvatskim je zdravstvom novi izazov - kako zadržati mlade liječnike u Hrvatskoj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene