Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ne treba sve baciti u smeće: Evo koja je hrana ispravna i nakon isteka roka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svako kućanstvo u Hrvatskoj godišnje baci hrane vrijedne 2600 kuna, ali to ne bi trebalo.

Svako kućanstvo u Hrvatskoj na godinu baci hrane vrijedne 2600 kuna! A ne bi trebalo! Jer neka se hrana može konzumirati i nakon što joj je istekao rok trajanja!

Pročitajte i ovo Ilustracija NADIMLJE SE INFLACIJA Hrvatska u vrhu zemalja s najvećim poskupljenjima: Cijena kruha samo buja, koliko tanke šnite mogu biti? Slika nije dostupna Potrošači negoduju Rok trajanja na proizvodima mogao bi uskoro otići u povijest

Brašno, sol ili med samo su neke od namirnica koje ne morate bacati točno onoga dana kada im istekne rok trajanja. S druge strane, s namirnicama poput mesa treba itekako pripaziti.

Ljudi su često zbunjeni jer ne znaju što baciti, a što ne.

Dijelom je to zbog roka trajanja, odnosno zbog onih natpisa na namrinicima koje kupujemo. Naime, ljude često zbunjuju tri vrste roka trajanja. Upotrebljivo do, najmanje uptorebljivo do i upotrebljivo do kraja- nazivi su slični, ali rokovi trajanja su potpuno različiti - traju od nekoliko dana pa do i više od godine i pol.

FOTO Na kutijama s hranom u Croatia Airlinesu naljepnice s krivim rokom trajanja

Na primjer, meso koje kupite ima rok od tri ili četiri dana i nije ga dobro prekoračiti. No, med koji ima rok od na primjer godinu dana ne morate baciti točno na dan kada mu istekne rok. Time se ovih dana bavi Europska unija - žele naime smanjiti porazne statistike o bacanju hranu.

U EU na godinu se baci do 100 milijuna tona hrane

Ružni prizori bacanja hrane nažalost nisu rijetkost. U svakom kućanstvu oko 2600 kuna na godinu potroši se zbog bacanja hrane. Ostaci hrane nakon radnog vremena preplave i tržnice. Već dvadeset godina Milena se trudi da ono što ne proda ipak ne baci.

'To dajemo ovima koji dođu popodne, nemaju za kupiti, šta ćemo moramo podijeliti njima, bolje nego baciti', kaže Milena, inače prodavačica na zagrebačkom Dolcu.

U Europskoj uniji na godinu se baci čak do 100 milijuna tona hrane. Velik dio zbog - isteka roka trajanja. No ne treba sva hrana u smeće nakon isteka roka trajanja, koji se označava s tri naziva.

Upotrijebiti do - odnosi se na lako kvarljivu hranu poput jaja ili mesa i ostale proizvode čiji je rok do tri mjeseca.
Najbolje upotrijebiti do - oznaka je za hranu poput brašna ili riže koja se može držati više od tri mjeseca te
Najbolje upotrijebiti do kraja
- odnosi se na teško kvarljivu hranu poput soli ili konzervi.

Croatia a la carte: Gastronomska kartaška igra postala pravi hit!

Tri izraza koja zbunjuju potrošače tema su i inicijative pokrenute u Europskoj uniji, koju podržava i Hrvatska.

'Upotrijebiti do - to je hrana koja nakon isteka roka trajanja nije sigurna više za konzumaciju, nabolje upotrijebiti do ili do kraja nakon čega ustvari hrana je sigurna za konzumaciju samo gubi na nekim svojim svojstima', objasnila je Sanja Kolarić Kravar iz Ministarstva poljoprivrede.

Odnosno - meso dan nakon isteka roka vjerojatno nije zdravstveno ispravno, no kava će samo izgubiti okus.

Treba napraviti detaljnu analizu

Stručnjaci ipak upozoravaju kako prije nego što se za neke namirnice produže rokovi trajanja, treba obaviti detaljnu analizu jer hrana ne traje vječno i lako postaje toksična. No, u manje kvarljivoj hrani ipak je i manje opasnosti.

'Stručnjaci ipak upozoravaju kako prije nego što se za neke namirnice produže rokovi trajanja, treba obaviti detaljnu analizu jer hrana ne traje vječno i lako postaje toksična. No, u manje kvarljivoj hrani ipak je i manje opasnosti', kaže Jasna Bošnir iz Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Prekoračenje kraćih rokova predstavlja i veći zdravstveni rizik. Svakako treba dobro pripaziti, no i imati na umu da bacanjem hrane - bacamo novac.

Treba ipak naglasiti kako produljenjem roka trajanja kod nekih namirnica se možda neće razviti toksini dakle one neće postati opasne i otrovne, ali mogu izgubiti svoj okus. Primjerice kava godinu dana nakon isteka roka zasigurno neće imati onu svoju dobro poznatu aromu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene