Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ujedno i kuharica

Croatia a la carte: Gastronomska kartaška igra postala pravi hit!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Croatia a la carte kartaška je igra i kuharica koja predstavlja hrvatsku gastronomiju.

Pronaći suvenir koji bi mogao predstavljati cijelu Hrvatsku i sve njezine različitosti do sada je bila gotovo uzaludna potraga. Taj su problem riješile mlade zagrebačke dizajnerice i osmislile zabavan i edukativan proizvod Croatia a la carte. Gastronomska kartaška igra i kuharica u jednome i to na hrvatskom i engleskom jeziku u kratkome su vremenu postale pravi hit.

Pročitajte i ovo Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019. Maria Zaharova (Foto: AFP) BIZARNA IZJAVA VIDEO Je li ona to ozbiljno rekla? Ruska ravnateljica Odjela za informiranje: "Ukrajinci neće dijeliti niti recept. Ksenofobija, fašizam..."

O kartaškome ručku odlučuje sreća. Juha, predjelo, glavno jelo i desert su zadani, a tko prvi sakupi sve potrebne namirnice - pobjeđuje. Hrvatska se oduvijek ponosila upravo svojom gastronomijom. Croatia a la carte taj je naš ponos na simpatičan način upakirala i ponudila svim sladokuscima.

'Zanimljiva je i domaćima i turistima koji iz ove igre mogu saznati nešto o hrvatskim jelima. To su sve u pitanju domaća, normalna i svakodnevna hrvatska jela. Znači, tu su sarma, sir, vrhnje, žgvacet i pašticada. Nastojali smo pokriti cijelu Hrvatsku', kazala je grafička dizajnerica Ira Payer.

Djevojkama ideja nikada nije nedostajalo, no realizacija je ipak zahtjevala mnogo truda i rada. 'Ponijelo nas je i onda nas je često znalo odnijet u krivim smjerovima pa smo se morali vraćat natrag i ponovno raditi neke stvari', kazala je grafička dizajnerica Iva Hrvatin.

VIDEO Ovo su poslovi u Hrvatskoj koje mladi ne žele raditi

Kako kažu, napraviti kartašku igru koja nije dječja, banalna i jednostavna je poprilično težak zadatak. 'Tu ima jako puno statistike, matematike i zakona vjerojatnosti', kazala je Ira.

No, zbog forme se nije smio izgubiti sadržaj, a da bi igra funkcionirala recepti na kartama ne smiju biti složeni i opširni. Mi smo ipak htjeli da ta jela budu opisana kvalitetno i detaljno te da imamo način pripreme i neku malu priču o svakome jelu', kazala je Ira.

Uz karte se tako dobije i prava kuharica. Svi su recepti na hrvatskom i engleskom jeziku što ju čini jedinstvenom na tržištu, a simpatije skuplja i neobičnim detaljima poput naputaka za izgovor naziva jela. 'Do sada smo se susrele samo s pozitivnnim reakcijama, tako da smo zadovoljne', istaknula je Iva.

Croatia a la cart uskoro bi recepte mogla nuditi i na njemačkom i francuskom jeziku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene