Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministričin odgovor kulturnjacima

'Ne smanjujemo plaće jer to želimo, nego jer to nalaže politika štednje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon današnjeg prosvjeda dijela radnika u kulturi zbog najavljenog smanjenja mase plaća, s reakcijom se javila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Ni Ministarstvo kulture, ni Vlada ne narušavaju dostojanstvo zaposlenih u kulturi, kazala je Hini ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u povodu današnjega prosvjeda Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi (HSDK) te istaknula da sniženje mase plaća nije sindikatu predloženo zato što to Ministarstvo želi, "nego tako nalažu smanjeni proračunski prihodi, politika štednje i konkretan zahtjev Ministarstva financija da na plaćama uštedimo oko 15 milijuna kuna u 2013. godini".

Ministarstvo kulture ni Vlada u cjelini ne narušavaju dostojanstvo, ni egzistencijalnu sigurnost zaposlenih u institucijama na proračunu Republike Hrvatske, a kamoli kulture u cjelini, rekla je ministrica Zlatar Violić u povodu kritika upućenih s današnjeg prosvjeda.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Prosvjed radnika A1 Žele veće plaće Prosvjed radnika: "Ne tražimo luksuz, potplaćeni smo i naša borba neće stati na ovom skupu!"

>> Poruka s prosvjeda: 'Jel' vam se hoće (V)Lado da nas ne bu više?'

"Sniženje mase plaća nije sindikatu predloženo zato što to mi želimo, nego tako nalažu smanjeni proračunski prihodi, politika štednje i konkretan zahtjev Ministarstva financija da na plaćama uštedimo oko 15 milijuna kuna u 2013. godini, što je do sedam posto mase plaća i četiri puta manje od 30 posto koje spominje sindikat", istaknula je ministrica kulture dodajući da je riječ o "budžetski određenom smanjenju mase plaća koje ne dozvoljava preraspodjelu iz drugih stavki".

Ta se ušteda, kazala je, može postići samo promjenom važećeg Granskog kolektivnog ugovora (GKU) i korekcijom dodataka na koeficijent osnovice plaće. "Smanjenje plaća ukidanjem nekih dodataka obuhvaća nešto više od 1.500 zaposlenih u 50 institucija arhivske, muzejsko-galerijske, knjižnične, konzervatorsko-restauratorske djelatnosti i jednom kazalištu ili 3,7 posto svih koji rade u područjima kulture. A Ministarstvo kulture brine i vodi računa o svima njima, njih skoro 40 tisuća", ističe ministrica.

Dodala je da je Ministarstvo i ove godine odlučilo poduzeti sve kako bi teret krize najmanje osjetili ljudi te traži načine za smanjenje nesrazmjernih razlika u uvjetima rada svih onih koji djeluju u području kulture, institucionalne i neistitucionalne.

Podsjeća da je Ministarstvo u prosincu prošle godine HSDK-u i Novom sindikatu za zaposlene koji su na proračunskoj plaći predložilo otvaranje pregovora o GKU i navedenim dodacima. "Premda smatramo da su prosvjedi legitimni i kao način osnaživanja pregovaračke pozicije, ipak ostaje upit zašto su se sindikati za njih odlučili i prije nego su, na naš poziv, sjeli za pregovarački stol", kazala je Zlatar Violić.

Opovrgnula je i tvrdnje s prosvjeda da im se dopunama Zakona o plaćama u javnim službama, tzv. Mrsićevim zakonom, ukida pravo na nagradu za vjernost kazavši kako još ništa nije ukinuto. "Riječ je tek o prijedlogu koji je upućen u Hrvatski sabor, a ako i kada bude usvojen predviđa usklađenje do 31. prosinca 2013. godine", rekla je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene