Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekoliko stotina djelatnika iz kulture, koji se financiraju iz državnog proračuna, prosvjedovalo je ispred zagrebačkog HNK-a.


Nakon što su se dobrovoljno odrekli božićnice i regresa, smanjili si dnevnice i jubilarne nagrade, Vlada, po prijedlogu dodatka granskom ugovoru kulturnim djelatnicima, koji se financiraju iz državnog proračuna, želi ukinuti dodatke na plaću. Prosječna brutto plaća po zaposlenom za studeni 2012. godine  iznosila je 8.079 kuna, a kad bi se ta plaća umanjila za dodatke iznosila bi 7.170 kuna brutto, što bi bilo 88 posto prosječne plaće, istaknuli su prosvjednici.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: "Omogućit ćemo i onima koji nemaju zdravstveno osiguranje da se cijepe. Hrvati iz BiH mogu doći i cijepiti se besplatno" Liječnici, ilustracija - 2 Nepravda u borbi protiv korone: "Oni koji su se javili raditi na COVID odjele kažnjeni manjom plaćom"

Primjerice, koncertni majstor s 35 godina staža ostao bi bez 1.079 kuna, plaća bi mu iznosila 9.271 kunu. Solist opere ostao bi bez 626 kuna i pjevao za 5.928, a član baleta plesao bi za 5.019 kuna.

>> Prosvjed željezničara: Nisu im isplaćene tri plaće!

Podršku kulturnjacima dali su predstavnici sindikata, pa je, među ostalima, Krešimir Sever, predsjednik Hrvatskih nezavisnih sindikata, rekao kako premijer Milanović s narodom komunicira priopćenjima i putem društvenih mreža, te kako se  'Ukazuje rjeđe nego Djevica Marija'. Predstavnici nacionalnog folklornog ansambla Lado svojim su transparentom Vladi poručili - ' Jel' vam se hoće (V)LADO da nas ne bu više?'

'Oni doista misle da mi ništa ne radimo. Mi pjevamo, mi glumimo, to nije uopće teško, je li? A ne znaju da je posao opernog solista drugi po redu po težini iza rudara', rekla je Cecilija Car, prvakinja opere u zagrebačkom HNK.

'Bit će od 5 do 10 posto, 7 posto je prosjek, ali nista više od toga. Nitko od nas nije sretan što mora sudjelovati u toj politici štednje. Odnos između institucionalne i izvaninstitucionalne kulture mora doći u pravu mjeru. Čuvat ćemo radna mjesta, ali ne možemo čuvati sva prava', rekla je ministrica Zlatar Violić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook