Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kulturnjaci prosvjedovali

Poruka s prosvjeda: 'Jel' vam se hoće (V)Lado da nas ne bu više?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko stotina djelatnika iz kulture, koji se financiraju iz državnog proračuna, prosvjedovalo je ispred zagrebačkog HNK-a.

Nakon što su se dobrovoljno odrekli božićnice i regresa, smanjili si dnevnice i jubilarne nagrade, Vlada, po prijedlogu dodatka granskom ugovoru kulturnim djelatnicima, koji se financiraju iz državnog proračuna, želi ukinuti dodatke na plaću. Prosječna brutto plaća po zaposlenom za studeni 2012. godine  iznosila je 8.079 kuna, a kad bi se ta plaća umanjila za dodatke iznosila bi 7.170 kuna brutto, što bi bilo 88 posto prosječne plaće, istaknuli su prosvjednici.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca"

Primjerice, koncertni majstor s 35 godina staža ostao bi bez 1.079 kuna, plaća bi mu iznosila 9.271 kunu. Solist opere ostao bi bez 626 kuna i pjevao za 5.928, a član baleta plesao bi za 5.019 kuna.

>> Prosvjed željezničara: Nisu im isplaćene tri plaće!

Podršku kulturnjacima dali su predstavnici sindikata, pa je, među ostalima, Krešimir Sever, predsjednik Hrvatskih nezavisnih sindikata, rekao kako premijer Milanović s narodom komunicira priopćenjima i putem društvenih mreža, te kako se  'Ukazuje rjeđe nego Djevica Marija'. Predstavnici nacionalnog folklornog ansambla Lado svojim su transparentom Vladi poručili - ' Jel' vam se hoće (V)LADO da nas ne bu više?'

'Oni doista misle da mi ništa ne radimo. Mi pjevamo, mi glumimo, to nije uopće teško, je li? A ne znaju da je posao opernog solista drugi po redu po težini iza rudara', rekla je Cecilija Car, prvakinja opere u zagrebačkom HNK.

'Bit će od 5 do 10 posto, 7 posto je prosjek, ali nista više od toga. Nitko od nas nije sretan što mora sudjelovati u toj politici štednje. Odnos između institucionalne i izvaninstitucionalne kulture mora doći u pravu mjeru. Čuvat ćemo radna mjesta, ali ne možemo čuvati sva prava', rekla je ministrica Zlatar Violić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene