Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci upozoravaju

'Ne skrivajte se ispod drveća za vrijeme grmljavine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika oluja koja je pogodila veći dio Hrvatske u Primorju je skrivila bizarnu smrt. Jako grmljavinsko nevrijeme kobno je bilo za jednog klesara na mjesnom groblju Zlobin kod Bakra. Poginuo je od izravnog udara groma. Meteorolozi upozoravaju, iznenadne grmljavinske oluje u ovo doba godine nisu rijetkost.

Baka Zdenka u strahu skuplja rublje pred nadolazećom kišom. Njezina kuća 50-tak je metara zračne linije od mjesnog groblja u Zlobinu gdje je grom usmrtio 63-godišnjeg klesara. 'To vam je tako zagrmjelo. To je bilo neobično nama koji smo stariji, to još nismo čuli', rekla nam je Zdenka Golik, jedna od mještanki Zlobina.

Pročitajte i ovo Vatrogasci gasili požar u Sibinju - 3 vlasnica zahvalna Grom udario u obiteljsku kuću, vatrogasci je uspjeli spasiti: "Mi ćemo vam biti vječno zahvalni!" Slika nije dostupna Savjeti Dobro je brojati: Kako izbjeći udar munje

Ožiljci na stablima ovdje u neposrednoj blizini Zlobinskog groblja dokazuju da je ova gusta borova šuma česta meta munja. Tako je bilo i jučer nažalost s tragičnom posljedicom. Stručnjaci upozoravaju da su ovakve iznenadne oluje vrlo česte na riječkom području. 'Mjesec lipanj je mjesec s najviše grmljavina na kontinentu, a inače tijekom cijelog ljeta na ovom morskom dijelu naročito na području Primorja osobito Rijeke i zaleđa češće se događaju takva grmljavinska nevremena koja su posljedica velikog dnevnog razvoja oblaka', kazao nam je Ivan Novak iz Pomorskog-hidrometeorološkog zavoda u Rijeci.

Držati se korisnih savjeta

Kolege nesretnog klesara zaklon od kiše potražile su pod nadstrešnicom obližnje mrtvačnice. 63-godišnjak se odlučio za visoke borove i kobno pogriješio. Meteorolozi upozoravaju, treba se pridržavati korisnih savjeta. Treba izbjegavati visoko drveće, dalekovode, metalne nadstrešnice bez gromobrana. Relativno sigurna je unutrašnjost automobila, ali potpune zaštite nema ni u kući. 'Bilo bi dobro isključiti sve elektroničke uređaje koji mogu privući udar groma. Ne se tuširati, ne se držati za recimo nekakve metalne nosače u kadi. Isto tako ne telefonirati jer udar groma može doći i preko telefonske utičnice', zaključio je Novak.

Kada se navuku oblaci nad Učkom bolje je i pokisnuti nego potrčati u bilo kakav zaklon. U Hrvatskoj je na godinu 10-tak nesreća uzrokovanih udarom groma, većina u ljetnim mjesecima. Na sreću nisu svi tragični kao ovaj posljednji u Zlobinu.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene