Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Polovica liječnika dala punomoć odvjetniku

Milinović: Ja sam najbolji odvjetnik obiteljskih liječnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović izjavio je danas da liječnici obiteljske medicine ne trebaju slati svoje ugovore odvjetnicima, jer je njihov odvjetnik ministar zdravstva i socijalne skrbi i hrvatska Vlada.

Dodao je da još nema podataka koliko je liječnika potpisalo aneks ugovoru s HZZO-om, no oni koji to ne učine neće dobiti veće glavarine. 'Ne mogu i ne želim primorati liječnike da, ako su imali glavarinu 30 tisuća kuna, u drugom mjesecu dobiju 33 do 34 tisuće kuna', rekao je Milinović napomenuvši kako će učiniti sve da ne dođe do bilo kakvih sankcija za one koji ne potpišu ugovor.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bizaran popis Liječnici se šale asortimanom usluga koji nude: "Potvrda za oslobođenje od TV pretplate, potvrda o nevezanju pojasa u automobilu..." Ante Ćorušić - 3 Gost Dnevnika Nove TV Hoće li biti štrajka? Ravnatelj KBC-a Zagreb odgovara: "Liječnicima nikad nije bilo bolje"

Upitan hoće li raskidati ugovore s liječnicima ministar zdravstva je rekao da će učiniti sve da do toga ne dođe, ali da nitko nema pravo kršiti zakon, pa makar to bili i liječnici. Ponovio je svoju ocjenu da su obiteljski liječnici u posljednjih mjesec dana dezinformirani intenzivnom kampanjom krivih informacija te ih pozvao da im ne nasjedaju.

Ministar Milinović rekao je da su obiteljski liječnici dobili veće glavarine u fiksnom iznosu od devet posto te da su da imaju mogućnost dodatno zaraditi do 20 posto. Izjavio je to nakon sastanka s predstavnicima petnaest udruga proizašlih iz Domovinskog rata.


Ne potpisivati aneks ugovora

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i njihov odvjetnik Rajko Mlinarić preporučili su danas obiteljskim liječnicima da ne potpisuju aneks ugovoru koji im jamči 80 posto dosadašnje glavarine, te su pozvali Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje na pregovore kako bi se pronašao za sve strane zadovoljavajući način financiranja te djelatnosti.

Punomoć za pravno zastupanje odvjetniku Mlinariću dosad je poslalo 1.100 obiteljskih liječnika, što je gotovo polovica od ukupno njih 2.400 koji imaju ugovor sa HZZO-om za obavljanje djelatnosti obiteljske medicine, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

>> Obiteljski liječnici odbijaju naplaćivati participaciju

Nepotpisivanjem aneksa prava pacijenata nisu ugrožena budući da obveze liječnika ostaju i nadalje iste >> Milinovićeva reforma: Napredak ili obmana?!

Mlinarić ističe kako ugovori vrijede do kraja 2009. godine te ih, unatoč takvim najavama iz HZZO-a, nije moguće raskinuti. Dodaje međutim da nepotpisivanjem aneksa prava pacijenata nisu ugrožena budući da obveze liječnika ostaju i nadalje iste.

Ponuda za pregovore HZZO-u prvi je korak u pravnoj zaštiti njegovih opunomoćenika, a ako ih zdravstveni zavod odbije tada su mogući i drugi pravni koraci, uključujući i pokretanje sudskog postupka.

Predstavnik Koordinacije dr. Mario Malnar navodi da je HZZO jučer obiteljskim liječnicima počeo slati drugu verziju aneksa koja se u bitnome ne razlikuje od prethodne, jer i dalje predviđa 80 posto fiksnog iznosa glavarine, dok bi deset posto liječnici trebali dobiti indeksacijom, a deset posto za obavljanje preventivnih pregleda.

Podaci koje je Koordinacija prikupila na terenu i koji obuhvaćaju 80 posto obiteljskih liječnika (1918 ordinacija), pokazuju da participaciju ne naplaćuje gotovo 74 posto liječnika.

U Primorsko-goranskoj županiji tako participaciju ne naplaćuje 98 posto liječnika (236 timova od 240), u Osječko-baranjskoj županiji 92 posto (130 timova od ukupno 140), a u Istarskoj 90 posto (90 od 116 timova). U Sisku participaciju ne naplaćuju sva 33 liječnička tima, a u Zagrebu je odaziv liječnika gotovo 67 posto. Malnar kaže kako se podaci HZZO-a, koji se objavljuju, temelje na broju liječnicima uručenih blokova s uplatnicama, a ne na temelju podataka o stvarnoj naplati particpacije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene