Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne kupujte mačka u vreći'

TRŽIŠTE PREPUNO KRIVOTVORINA 'Te su sirovine dokazano štetne za zdravlje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Carina akcijom 'Ne kupujte mačka u vreći', pokušava upoznati građane na opasnost od krivotvorenih proizvoda te kako ih prepoznati.

Imitacije skupocjenih brendova, torbi, naočala, obuće, satova sve su prisutnije na hrvatskom tržištu. Fejkovi kako ih popularno nazivamo najčešće stižu iz daleke Kine, Hong Konga ili Turske.  Krivotvore se čak i lijekovi. Carina akcijom 'Ne kupujte mačka u vreći', pokušava upoznati građane na opasnost takvih proizvoda te kako ih prepoznati.

Pročitajte i ovo Ilustracija novo istraživanje Kupujemo li krivotvorenu robu: Mjesto koje su Hrvati zauzeli na europskoj ljestvici iznenađuje Slika nije dostupna Najsmrtonosniji napad Uhićen muškarac pod sumnjom da je kao pripadnik Islamske države sudjelovao u brutalnim napadima u Parizu

Popularni brendovi sve se više kopiraju i sve se više prodaju. Prva sumnja da je riječ o prijevari trebala bi biti cijena. Krivotvorine su 30 do 50 posto jeftinije od originala. Proizvođači krivotvorina sve se više trude oko finalne obrade proizvoda pa je krivotvorine sve teže prepoznati no postoje načini.

Primjerice, parfem za koji sumnjamo da je riječ o originalu možemo provjeriti tako da ostružemo slova, ako ona otpadnu riječ je o kopiji.

'U slučaju iz Slavonskog Broda gdje smo pronašli 6 tisuća komada kutija, roba je bila deklarirana kao kartonska ambalaža. Kada skinemo foliju i otvorimo ovu kutiju unutra je doista karton, no u kutijama od mobitela, ovaj bi karton netko platio kao mobitel, naručen preko interneta', kazao je Ninoslav Babić iz Carinske uprave.

Posljedice mogu biti i puno veće od onih financijskih. U posljednje vrijeme sve popularniji su krivotvoreni lijekovi, kao i razni pripravci za njegu tijela, kose i slično.

'Proizvođači krivotvorena su usmjereni isključivo na profit, briga o zdravlju i sigurnosti potrošača im uopće nije na pameti. Tako proizvode proizvode od vrlo jeftinih i lako dostupnih sirovina, a nekad su te sirovine dokazano štetne za zdravlje i zbog toga zabranjene', napominje Babić.

Zabranjeno je i proizvoditi i prodavati takvu robu. Uništava se o trošku osobe kod koje je pronađena, kojoj se naplaćuju i sudski troškovi. Za ovo kazneno djelo predviđena je i kazna od 3 godine zatvora.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene