Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ako sve krene po planu

NE Krško već danas bi mogla biti u pogonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nuklearna elektrana Krško još nije u pogonu, ali danas bi mogla biti, potvrđeno nam je u nuklearki. Stručnjaci objašnjavaju da se trenutačno obavljaju pripreme za ponovno uključenje.

Situacija ih ne zabrinjava jer, kažu, isključenje nuklearke već se događalo i znaju kako se sa svim nositi. Tvrde, nema opasnosti od bilo kakvog zračenja. 'Očekujemo da bi se elektrana sinkronizirati na elektro energetski sustav sutra u poslijepodnevnim satima', rekao je jučer Hrvoje Perharić, član uprave Krško.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema alterantivnog dovoda struje Senj u mraku jer je netko ukrao strujni kabel! Slika nije dostupna U očekivanju prijedloga 'Ministarstvo još nije dobilo zahtjev za poskupljenje struje'

Iza svih sigurnosnih ulaza trenutačno se u Nuklearnoj elektrani Krško provodi niz nadzornih testiranja same opreme. Ukoliko sve bude funkcioniralo kako treba nuklearka će dobiti zeleno svjetlo za puštanje u pogon. Djelatnici rade punom parom. Nije prvi put da je nuklearka izvan pogona. Slično se dogodilo 2005. i 2008.

>> Hoće li nakon 6 dana NE Krško napokon proraditi?

'Ona je projektirana na taj način da tu vrstu zaustava može podnijeti određeni broj, Nakon tog broja problem nije nikakav drugi nego tu opremu zamijeniti ili je dovesti u korektno stanje', dodao je Perharić.

Poručuju kako nema razloga za zabrinutost. Iz HEP-a isto. Građani neće imati problema s opskrbom električne energije. Imaju dovoljno alternativnih izvora energije te ne očekuju nikakve probleme u opskrbi električnom energijom.

Hep iz Krškog podmiruje oko 15 posto svojih potreba. Stručnjaci za nuklearnu sigurnost uz probleme u Krškom prate i mogući radioaktivni oblak koji se očekuje u Europi. Za sada, kažu, nisu izmjerene radioaktivne čestice. A ni ne očekuju količine opasne za ljudsko zdravlje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene