Da povlačenje novca iz europskih fondova ide sporo, slažu se svi. No ne slažu se oko toga na što ga Hrvatska treba trošiti pa za sljedeće proračunasko razdoblje, svi imaju - svoje prijedloge.

Galerija


Umjesto da se uzima "šakom i kapom", europski fondovi, negoduje Ruža Tomašić, slabo se koriste, a "lijepo upakirane brojke", tvrdi, potpuno su drugačije.

Vezani članci Novac, ilustracija Tko su donatori u predsjedničkoj kampanji? Neki su visokopozicionirani u vlasti, a ima i tvrtki koje su "iskeširale" po sto tisuća kuna Klaićeva bolnica dobila novi CT uređaj (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Klaićeva bolnica dobila novi CT uređaj prilagođen dječjoj dobi

"Ja znam kad se Vlada hvali, oni govore o ugovorenim sredstvima, ali krajnji korisnici kojima je isplaćeno 2 milijarde i 284 milijuna. Dakle kaskamo jako iza svih, mi smo pretposljednji", rekla je Ruža Tomašić. 

I Marijana Petir, kolegica joj iz parlamenta - nije zadovoljna. "Tona birokracije" - samo je, kaže, jedan od problema.

"Novac završava na mjestima gdje nije najneophodniji, mi gradimo kroz ruralni razvoj infrastrukturu, a nemamo više korisnike za tu infrastrukturu jer su nam ljudi otišli sa sela", govori Petir. 

Išao bi i Matija Posavec s mjesta župana u parlament. Uvjeren da se u povlačenju novca dokazao, nabraja projekte.

"Mogu nabrojati 33, ali definitivno obnova 20 osnovnih i srednjih škola, znanstveno istraživački centar, revitalizacija Muzeja Međimurja u Čakovcu...", nabraja Matija Posavec. Za njega je ključno građenje škola i dvorana.

No zdrava hrana i povezivanje s turizmom, za Mislava Kolakušića su ključni. Kao i proizvodnja.

"Mi ako ne podignemo vlastitu proizvodnju, mi nemamo nikakvu šansu, sav novac moramo, prema uvjetima, usmjeravati u proizvodnju", rekao je pak Mislav Kolakušić. 

I Amsterdamska koalicija bi usmjerila potrošnju novca na drugi kolosijek.

"Po nama europski novac treba usmjeriti obrazovanju, istraživanju i razvoju. Inovacije, to je ono što je ključ razvoja Europe, a naravno i Hrvatske", rekla je Tea Mičić Badurina. 

Da više novca treba za eko-poljoprivredu, misle u Orahu, ali i za obnovljivu energiju.

"Smatramo da bi bilo bolje tražiti sredstva iz EU fondova i fondova za prelazak na obnovljive izvore energije nego ulagati u projekte kao što je LNG terminal."

I za to će, kažu, ako u parlament uđu - imati potporu zelenih.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr