Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Žena pokrivena maramom ne može dobiti vozačku. Osim ako je starija osoba i maramu nosi iz tradicijskih razloga. Tako, naime, stoji u pravilniku. Ako je nosi iz primjerice vjerskih razloga kao naše sugovornice - ništa od toga!


Diskriminacija? Itekako! Jer ovaj pravilnik i njegovo provođenje ne ovise o tome što u njemu piše - nego o tome tko ga provodi!
Donosimo vam priču o 4 žene - sve su pokrivene. Tri muslimanke i jedna katolička časna sestra. Svaka od njih ima svoju, potpuno drugačiju priču o dobivanju vozačke dozvole.

Vezani članci Propala operacija grudi - 3 Optužile splitskog kirurga da ih je unakazio: "Kad legnem na leđa, grudi mi dođu ispod ruku" Kirurg uzvraća: "To su sve bezobzirne laži!" Provjereno: Ljubica Lazić sama sa svojim životinjama - 3 Nakon fakulteta i rata završila u derutnoj štali: "Ovo je nepojmljivo, za nekoga da bude sam i radi ovo što ja radim u vremenu u kojem živimo…"

'Imala sam 17 godina kad sam se pokrila i bila sam još u srednjoj školi, i znala sam da ću biti jedina u školi koja će nositi maramu i da će biti predrasuda, i da će biti onih koji će me prihvatiti i onih koji neće, ali bilo mi je svejedno. Ja sam se pokrila radi Boga, da mu budem pokorna, i odana, a što ljudi misle o meni, to mi je manje bitno', ispričala je studentica iz Pule, Margarita Bajram.

Dobila potvrdu za položen vozački ispit, ali ne i vozačku dozvolu!

'Ali ja sam svjesna da živimo u svijetu predrasuda, znam da ima predrasuda, meni ne smetaju. Ja želim svojim izgledom ljudima oko sebe pokazati, odnosno, pobiti te predrasude', rekla je Adžida Jukan, vjeroučiteljica iz Pule.

Ovo nije priča o predrasudama. Niti o njihovom načinu života i vjeri. Već o pravilnicima, zakonima i onima koji ih pišu i provode. Melisa je svaki dan za volanom. Nešto o čemu Margarita iz Pule još uvijek može samo sanjati! 'Razlog je tome što nemam vozačku. Tj.bila sam u autoškolu i završila sam ispite i dobila sam potvrdu da sam položila, ali nisam dobila vozačku', rekla je Margarita.

Sadžida i Margarita godinama ne mogu do hrvatskih vozačkih dozvola, a evo i razloga. 'Zato što kad sam išla u MUP, predala sam svoje slike sa pokrivalom, maramom i nisam zato dobila, jer je na slici bila marama', dodala je. U istoj toj zemlji, Melisa nema takvih problema. A kao i njih dvije i ona je pokrivena!

Pokrivalo za glavu po zakonu dopušteno samo ako se radi o narodnoj nošnji

Pitanje je - kako je takvo što moguće. 'Oni su mi je odbili jer u pravilniku stoji da ne smije biti kapa, marama, na glavi, osim kod starijih osoba iz tradicionalnih razloga', rekla je Sadžida. A da ta stavka uistinu postoji u pravilniku potvrdila je i pomoćnica ministar unutarnjih poslova.

U uredu pučke pravobraniteljice tvrde, diskrimacija je bila po dvije osnove. Po prvoj jer je pokrivalo za glavu omogućeno samo starijim osobama kojima je to dio narodne nošnje, ali da je došlo i do neizravne diskriminacije po vjerskoj osnovi!

Zakon po kojem je iz medicinskih ili vjerskih razloga dozvoljeno imati pokrivalo na glavi, stupio je na snagu prvi put 2010. i odnosio se na putne isprave. kasnije i na osobne.
No, iste su isprave i prije izdavane unatoč tome što je pokrivena glava bila zabranjena. I opet, kako gdje.
Sadžida je rođena u Bosni, živjela je do prije osam godina u Sloveniji i dolaskom u Hrvatsku, morala je izvaditi osobnu za strance. Tražili su da skine maramu, ona je odbila i tada doživjela možda i najveći apsurd.

'Za osobnu iskaznicu za strance, tu sam uzela periku i stavila i slikala se. Oni su bili upoznati s tim i to je njima bilo prihvatljivo', ispričala je. A koliko je zapravo kosa vjerodostojan dokaz o identifikaciji znamo svi. Koliko puta se samo šišamo pa i mijenjamo boju. Stoga su prema novom pravilniku omogućili pokrivala za glavu iz vjerskih i medicinskih razloga.

Od 1. srpnja, pravilnik po kojem je dozvoljeno nošenje marame na fotografijama putnih i osobnih isprava, proširuje se i na vozačke dozvole. Zasluga je te velikim dijelom i ovih žena iz Pule. Sadžida će svoju bosansku zamijeniti hrvatskom, a i Margarita će napokon dobiti svoju vozačku dozvolu. S maramom na glavi.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook