U ponedjeljak je počelo spajanje brodskog Vodovoda na sikirevačko vodocrpilište. Interventni radovi vrijedni su 5 milijuna kuna, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, koji je nazočio otvaranju radova.

Galerija


Zbog povećane potrošnje očekuju se redukcije vode, kako u Slavonskom Brodu, tako i u svim mjestima koja su preko Vinkovačkog vodovoda spojena na Sikirevce, poručio je ministar Tomislav Ćorić.

Vezani članci Slavonski Brod - 4 Sedmi grad po veličini u Hrvatskoj živi u dvije krajnosti: Od bajkovitih likova do nimalo bajkovitih problema koji traju već više od desetljeća Očevid u obiteljskoj kući u Ruščici - 3 Sin ubio oca: Policija u obiteljskoj kući pronašla mrtvog muškarca, ubojica ubrzo uhićen

Brođanima će se umanjiti računi za vodu, a konačno rješenje bit će ostvareno za 3 mjeseca. Istraga o onečišćenju traje.

"Ovdje je razvidno da se isporučuje voda koja nije sukladna pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, odnosno isporučuje se tzv. tehnička ili tehnološka voda. Građanima će biti umanjeni računi za 2.5 kuna", rekao je Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda.

Građani Slavonskog Broda i okolice u međuvremenu su i dalje su bez pitke vode iz vodovoda. I danas se opskrbljuju vodom iz trinaest cisterni koje su raspoređene po svim četvrtima i naseljima, dok jedna cisterna služi za punjenje spremnika kada se isprazne. Vrtići koji će sutra početi s radom osigurani su sa spremnicima od dvije tisuće litara vode, a u pripremi su i spremnici koji će biti postavljeni ispred osnovnih i srednjih škola.

Uskrs u neugodnom sjećanju

Nakon što je više od 90.000 građana Slavonskog Broda i okolice Uskrs dočekalo čekajući cisterne na ulici i puneći kanistre pitkom vodom, iz Hrvatskih voda priopćili su kako u ponedjeljak započinju radovi radovi spajanja javnog vodoopskrbnog sustava Slavonski Brod na crpilište Sikirevci.

Stjepan Bošnjaković, načelnik Županijskog stožera civilne zaštite u Dnevniku Nove TV kazao je kako ovaj Uskrs Brođanima neće ostati u lijepom sjećanju.

Da je voda u Slavonskom Brodu i okolici onečišćena pokazala je analiza uzoraka uzetih u petak, kada su i građani upozoreni da vodu iz slavonskobrodskog vodovoda ne koriste za piće.

Ekološki incident dogodio se kad je tvrtka Crodux energetika ispitivala ispravnost naftnog produktovoda koji vodi prema rafineriji nafte u Bosanskom Brodu.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara izrazio je sumnju da je ta tvrtka i direktno odgovorna za onečišćenje vodocrpilišta u Slavonskom Brodu. Iz Croduxa su demantirali takvu mogućnost tvrdeći da je tijekom incidenta isteklo između 150 i 200 litara naftnih derivata, te da zbog udaljenosti mjesta incidenta nije moguće povezati ta dva događaja.

Duspara je u subotu novinarima potvrdio da je Grad Slavonski Brod zbog onečišćenja vodocrpilišta podnio kaznenu prijavu i da očekuje da se utvrdi krivac.

Nakon svega reagirala je PU brodsko-posavska, koja prikuplja podatke i istražuje ekološki incident koji se dogodio 28. ožujka na zapadnom ulasku u Slavonski Brod, a prema priopćenju koje je stiglo u nedjelju kasno navečer, policija istragu provodi u konzultaciji s Državnim odvjetništvom.

Duspara: Pokušalo se zataškati

Na vlastitu inicijativu u Sikirevcima je danas bio i slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara, koji je na upit novinara ljutito reagirao ističući kako je neprimjereno da se o Slavonskom Brodu razgovara bez predstavnika grada.

"Problem se ne rješava u cijelosti, to je igra HDZ-a. Nek se stide i župan (Danijel Marušić, HDZ) i saborski zastupnik ( vlasnik vodoprivredne tvrtke Brodska posavina Pero Ćosić, HDZ), koji će danas dobiti još jedan milijunski posao. Građani Grada Slavonskog Broda to sve ispaštaju. Šta je sa sanacijom? Trebala je započeti 28.ožujka, pa zagađenja ne bi bilo ili bi bilo u manjem obimu. Sanacija se još uvijek ne radi. Kaže da nisu bili fokusirani na sanaciju. Nisu oni bili uopće fokusirani, dok ih ja nisam u petak sve uzbunio. Ne bi ovo ni radili i ne bi znali da je voda onečišćena", izjavio je Duspara.

Ustvrdio je da se slučaj pokušao zataškati.

"Sva njihova nastojanja da se ovo zataška onemogućavaju nalazi koji pokazuju da smo imali čistu vodu (nalazi od 19. i 20. ožujka). O pokušaju zataškavanja govore i njihove tvrdnje da je isticanje iz produktovoda moglo krenuti prije 15 godina", rekao je Duspara koji od petka proziva nadležne inspekcije da nisu kvalitetno obavile nadzor na mjestu isticanja naftnih derivata iz produktovoda, prenosi Hina.