Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznenadilo i optimiste

Još jedna grana turizma koja u Hrvatskoj cvjeta: ''Tjedni najam u špici sezone košta i više od 10 tisuća eura''

Aktualno Galerija Nautički turizam - 1 Nautički turizam - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nautički turizam - 2 Nautički turizam - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nautički turizam - 3 Nautički turizam - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nautički turizam - 4 Nautički turizam - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nautički turizam - 5 Galerija 1/5 >>
Nije samo problem naći smještaj na Jadranu. Pravi je podvig naći vez za brod ili jedrilicu. Tome se nisu nadali ni najveći optimisti. A nautičari su, znamo svi, dobri gosti koji vole uživati i ne manje bitno - potrošiti. Dino Goleš proveo je dan na moru i doznao zašto svi vole goste nautičare.

Sunce izranja iz mora, a oko vas samo plavetnilo. Dovoljan razlog za plovidbu jedrilicom.

''Vidim sve što ne mogu vidjeti s autom, ljepši i bolji je osjećaj I stvarno je prekrasno'', rekla je Tonka iz Austrije.

''Oni koji su prvi puta idu na sugestiju skipera, a oni koji su tu često ni ne trebaju skipera uglavnom već znaju jedriti'', objasnio je vlasnik charter agencije, Tin Kaiser.

Zato se i ekipa Dnevnika Nove TV zaputila na ovu avanturu. U Biogradu smjena gostiju. Brodovi se uglavnom unajmljuju na tjedan dana.

''Od predsezone, glavne sezone kojoj je danas špica, ne možemo ništa bolje poželjeti nego ovako. Dakle, u punom jeku i kapaciteti odnosno plovila su gotovo 100 posto popunjena'', otkrio je predsjednik Uprave Marine Biograd, Goran Ražnjević.

Među njima i sretnici koji stoje i po nekoliko tjedana. ''Na brodu smo četiri tjedna", kaže Reinard iz Njemačke. "Bili smo na Kornatima, otocima okolo, Pašmanu'', dodaje drugi turist.

Pitali odakle im novac, odnosno čime se bave.

''Ništa ne radim. Dio sam kripto-scene, bitcoin i to'', otkrio je Michael iz Njemačke.

Mi se u kriptovalute razumijemo otprilike kao i u vožnju brodom, no imamo srdačne domaćine.

U akvatoriju Biograda srećemo brojne jedrenjake i motorne brodove. U Hrvatskoj na današnji dan plovi 26 tisuća turista, uglavnom iz Njemačke, Austrije i Francuske. Neki od njih i na superluksuznim jahtama i katamaranima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Policija objavila detalje Djevojka (22) čije su tijelo pronašli kod Zadra bila pod utjecajem droga: "U vezi s događajem dovode se tri muške i jedna ženska osoba"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna makljaža u dva ujutro VIDEO Tučnjava u centru Zagreba: ''Vidio sam upaljenu baklju, približio se, a zatim čuo vrištanje." O svemu se oglasila i policija

''Katamaran vrijedi negdje oko pola milijuna eura, tjedni najam sad u špici sezone ide i preko 10 tisuća eura. Do 1.10. teško je naći i jedno plovilo slobodno'', rekao je skiper Marko.

Jadranski arhipelag često biraju i bezobrazno bogate zvijezde. Pa ste ove ili prijašnjih godina sa svoje brodice mogli ugledati jahte Romana Abramoviča, Magica Johnosna, Tommyija Hilfigera…

Višednevna plovidba prekrasnom jadranskom obalom, kupanje u skrivenim uvalama, ručak ili večera u restoranima na otocima. Na ovaj luksuzni način odmora nije se teško naviknuti, no mogu si ga priuštiti samo oni dubljeg džepa. Takvih turista država bi trebala što više. No struka upozorava ima i puno sive zone jer nautika je u Hrvatskoj službeno sport, a ne turistička grana.

''Ono što možemo napraviti zajedno, a prvenstveno Vlada i resorno ministarstvo su jasne zakonske odredbe koje će budućim i sadašnjim koncesionarima odrediti jasna pravila igre'', objasnio je Sean Lisjak iz Udruženja marina pri HGK. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene