Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadaća je obrana

NATO odbacio optužbe: 'Ne planiramo rasporediti vojnu snagu na granici s Rusijom!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je zamjenika ruskog ministra obrane izjavio kako NATO planira postzaviti vojsku blizu granice s Rusijom

NATO je u srijedu odbacio izjave da Sjevernoatlantski savez planira rasporediti velik broj vojnika blizu ruske granice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku'' Joe Biden Velika bitka NATO-a i Rusije Što se krije iza Bidenova upozorenja o Balkanu: "To je skrivena poruka za jednu zemlju"

"U cijelosti odbacujem izjave zamjenika ministra obrane Anatolija Antonova da NATO planira rasporediti velike vojne snage blizu ruske granice", rekao je zamjenik glavnog tajnika NATO-a Alexandre Vershbow, u poruci na Twitteru.

Vershbow je reagirao na izjave Antonova na jednoj konferenciji u Moskvi, koje su prenijela ruska glasila. "Rusija je uzela na znanje planove nekih članova saveza da rasporede velike vojne sastavnice na njihovu teritoriju u blizini naših granica", rekao je Antonov a prenijela je agencija Interfax.

Po riječima Vershbowa, "glavna zadaća NATO-a je kolektivna obrana. Donosimo legitimne odluke kako bismo se sučelili s nestabilnošću koju je prouzročilo nezakonito postupanje Rusije".

Da bi umirio zemlje istočne Europe, članice NATO-a, napose baltičke zemlje, Poljsku i Rumunjsku, NATO je odlučio privremeno rasporediti zrakoplove-radare Awacse.

Sjedinjene Države su u baltičke zemlje već poslale pojačanje koje uključuje šest lovaca F-15 a u Poljsku su poslale dvanaest F-16 i tri transportna zrakoplova. Razarač USS Donald-Cook treba ovih dana uploviti u Crno more.

Ostale europske zemlje, među kojima Francuska i Velika Britanija, rekle su da su spremne, ako NATO to zatraži, poslati zrakoplove u te zemlje.

"Bude li Rusija još više intervenirala u Ukrajini, bit će to povijesna pogrješka", upozorio je u utorak u Parizu glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

NATO je upozorio da će obustaviti velik dio svoje praktične suradnje s Rusijom. U tom smislu, ruski časnici od početka ovog tjedna više nisu poželjni u sjedištu te organizacije u Bruxellesu, osim ruskog veleposlanika, njegova zamjenika i dvojice njegovih suradnika.

Što mislite koliki je postotak Rusa za Putinovu koncentraciju vlasti?!

Rusija želi da razgovori o Ukrajini potaknu interni dijalog

Rusija je u srijedu poručila Zapadu da se četvorni razgovori između predstavnika Ukrajine, Rusije, Sjedinjenih Država i Europske unije moraju baviti poticanjem dijaloga među Ukrajincima, a ne bilateralnim odnosima sudionika razgovora.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je to u telefonskome razgovoru s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova. Lavrov i Kerry pozvali su sve strane da se suzdrže od nasilja na istoku i jugu Ukrajine, kaže se u priopćenju.

Europska unija u utorak je objavila da će vodeći diplomati iz Europe, Rusije, Ukrajine i SAD-a idući tjedan razgovarati o ukrajinskoj krizi, ali Rusija želi znati više od dnevnom redu predviđenom za te razgovore.

Glas Amerike više neće emitirati u Rusiji

Radio Glas Amerike (Voice of America) koji financiraju Sjedinjene Države, više neće emitirati u Rusiji, pošto je ruska državna agencija koja omogućuje njezin rad odlučila prekinuti suradnju, rekao je u srijedu direktor te agencije Rossija Segodnja.

"Rossija Segodna (Rusija danas) neće surađivati s Glasom Amerike", rekao je Dmitrij Kiseljov kojega je predsjednik Vladimir Putin u prosincu prošle godine imenovao predsjednikom te nove grupacije koja okuplja novinsku agenciju Ria Novosti, televizijsku mrežu RT i radio Glas Rusije.

Dodao je da se ugovor po kojemu Glas Amerike emitira na dodijeljenoj frekvenciji neće produljiti.

"Oni kao da su iz nekog drugog svijeta. Ili iz svijeta koji više ne postoji. Te postaje smatram smećem na našim valovima", rekao je za Ria Novosti, misleći pritom na Glas Amerike i na Radio Liberty, drugu postaju koju financira SAD a emitira u Rusiji.

"To nema veze sa slobodom govora" jer ti mediji ne rade "ništa originalno", rekao je. Kiseljov, kontroverzni voditelj, poznat po svojim napadima na Ameriku i na homoseksualce, na listi je osoba koje je Europska unija sankcionirala pošto je Rusija pripojila ukrajinski poluotok Krim.

I američka agencija Broadcasting Board of Governors, zadužena za nadzor medija koje financira SAD, objavila je da je Kiseljov prekinuo svaku suradnju s Glasom Amerike.

Radio je u Rusiji djelovao na simboličan način, budući da je emitirao temelju ugovora s Glasom Rusije, postajom koja je nedavno stavljena pod nadzor Rosije Segodnja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene