Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počelo suđenje za zločin nad Hrvatima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na početku suđenja optuženima za ubojstvo šest hrvatskih civila u Banskom Kovačevcu 1992. optuženi Pane Bulat odbacio je optužnicu i zanijekao krivnju.

'Nisam kriv i nisam počinio kazneno djelo koje mi se stavlja na teret. Nije točno da sam naredio ili sudjelovao u strijeljanju civila. Nije točno ni da sam naredio da se oni bace i zatrpaju u bunar', rekao je Bulat pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Pročitajte i ovo Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali"

Bulat je u svojoj obrani potvrdio da je u tijeku ožujka 1992. kao pomoćnik zapovjednika za sigurnost postrojbe vojske tzv. republike srpske krajine bio u Banskom Kovačevcu, mjestu u karlovačkoj općini, ali je zanijekao da je počinio ratni zločin.

Optuženi Bulat je rekao da je dobio 'usmenu zapovijed' od zapovjednika bataljuna Dragan Pajića da civile, uz njihov pristanak , zbog borbenih djelovanja prebaci na sigurno mjesto, ali nije bio nazočan kad su ubijeni.

'Čuo sam pucnjavu, ali sam bio 300 metara udaljen od mjesta na kojem su bili ti civili. Nisam otišao na lice mjesta', kazao je Bulat u obrani i dodao da je 'nakon tri dana čuo da su civili ubijeni i da su njihova tijela bačena u bunar'.

Rekao je i da je po naredbi pretpostavljenog Dragana Pajića organizirao vađenje tijela hrvatskih civila iz bunara te ponovio da 'nije bio nazočan kad se to radilo'.

Bulat i Rade Vranešević optuženi su da su kao pripadnici tijela sigurnosti vojske pobunjenih Srba od 19. do 23. ožujka 1992. ubili šestero starijih civila koji nisu napustili Banski Kovačevac s ostalim stanovništvom. Pet žena i muškarac u dobi od 63 do 81 godine po naredbi optuženog Bulata dovedeni su u dvorište kuće gdje je iz automatske puške na njih najprije pucao Bulat, a zatim drugooptuženi Vranešević.

Ubijeni su Grga Mihalić, Bara Mihalić, Kata Mihalić, Veronika Krupić, Mara Lesar i Mara Đerek.

Tijela ubijenih civila su po Bulatovoj naredbi Vranešević i drugi pripadnici spomenute postrojbe bacili u obližnji bunar koji su zatim minirali.

Slučaj 'Banski Kovačevac' ustupilo je Hrvatsko državno odvjetništvo srbijanskom Tužiteljstvu za ratne zločine u svibnju prošle godine na temelju Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja ratnih zločina.

O optužnici će se sutra očitovati optuženi Vranešević koji se brani sa slobode.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene