Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Suđenje Sretenu Jociću, Željku Milovanoviću i Milenku Kuzmanoviću, beogradskom djelu skupine koja se u Srbiji i Hrvatskoj tereti za ubojstvo suvlasnika 'Nacionala' Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franjića, nastavljeno je dovršetkom ispitivanja svjedoka.


Tomislav Marjanović je u početku svjedočenja videovezom iz županijskog suda u Zagrebu krajem studenog 2010. izjavio kako je ubojstvo planirano u Zagrebu, u stanu prijatelja Roberta Matanića, Daria Anića.

Vezani članci Slika nije dostupna Beograd: Nastavljeno suđenje za Pukanićevo ubojstvo Slika nije dostupna U Beogradu nastavljeno suđenje za ubojstvo Pukanića

>> Slučaj Pukanić: Jocić tvrdi da mu se 'pakira krivnja'

Naveo je i da su u planiranju sudjelovali on (Marjanović), Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Milenko Kuzmanović te da je nekoliko puta dolazio Slobodan Đurović, koji je posredovao između njih i Jocića.

Višednevno svjedočenje Marjanovića tada je prekinuto tako što je s ispitivanjem svjedoka započeo drugooptuženi Milovanović, a nakon što su ispitivanje završili optuženi Jocić i Kuzmanović, kao i ostale strane u postupku. Milovanović je tada odbacio tvrdnje Marjanovića da su skupa sudjelovali u planiranju ubojstva, a svjedok je na današnjem ročištu, nastavljajući odgovarati na pitanja Milovanovića, ostao pri ranijoj tvrdnji da je Milovanović sudjelovao u tome.

Matanićeva djevojka tvrdi da nije znala za planiranje ubojstva

Andrijana Stanić, djevojka Roberta Matanića, osuđenog u Hrvatskoj za isti zločin, kazala je da je u Matanićevom stanu nekoliko tjedana sredinom 2008. viđala dvojicu muškaraca, Bojana i Željka, ali da nije znala tko su oni i odakle su, kao i da nije imala nikavih spoznaja da je planirano ubojstvo.

Nastavak suđenja najavljen je za četvrtak kada bi u svojstvu svjedoka, iz Županijskog suda u Zagrebu, videovezom trebalo početi ispitivanje Slobodana Đurovića, jednog od šestorice nedavno osuđenih u Hrvatskoj za isto kazneno djelo. Optužnica posebnog državno odvjetništva u Beogradu tereti Jocića, Milovanovića i Kuzmanovića za kaznena djela zločinačkog udruživanja i teškog ubojstva.

Njih su trojica optužena da su za novčanu nagradu, ne manju od 1,5 milijuna eura, nakon duljeg praćenja Pukanića, u listopadu 2008. pripremili eksplozivnu napravu koju su postavili na kupljeni skuter, koji je dovezen i parkiran uz Pukanićev automobil u dvorištu njegove medijske tvrtke u Zagrebu.

Zagrebačke presude šestorici optuženih

Za ubojstvo Pukanića i Franjića na zagrebačkom Županijskom sudu 3. studenoga izrečene su presude šestorici optuženih, među kojima i Milovanoviću, kojemu se sudilo u odsutnosti. Robert Matanić, koji je po optužnici okupio zločinačku skupinu, osuđen je na 33 godine zatvora. Zbog pomaganja u ubojstvu, njegov bratić Luka Matanić i zajednički prijatelj Amir Mafalani dobili su po 16 godina zatvora.

Neposredni počinitelj Željko Milovanović, optužen da je aktivirao eksplozivnu napravu koja je raznijela Pukanića, u odsutnosti je osuđen na 40 godina zatvora, a Bojan Gudurić dobio je 30–godišnju zatvorsku kaznu jer je iz zasjede trebao pucati u Pukanića ako eksploziv zataji. Slobodan Đurović osuđen je na 15 godina zatvora zbog optužaba da je bio veza ubojica sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, koji je za Pukanićevo ubojstvo navodno platio 1,5 milijuna eura. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju