Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponovno na sudu

Nastavljeno suđenje za ratni zločin u Sisku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Osijeku danas je nastavljeno suđenje Vladimiru Milankoviću i Dragi Bošnjaku, optuženima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na sisačkom području tijekom 1991. i 1992. godine.

Milanković je optužen zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te protiv ratnih zarobljenika, a Bošnjak zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. U tim su zločinima ubijene 24 osobe, Milankovića se tereti za sve 24 osobe a Bošnjaka za osam.

Prva svjedokinja od ukupno 150 koliko je predviđeno bila je Rozalija Šaban Božić, umirovljena službenica PU Sisak, koja je između ostalog izjavila da nikada nije zapovijedi dobivala od Milankovića.

Iako je bila specijalizirana za gospodarski kriminal, budući da nije bilo dovoljno policajaca ona je u više navrata obavljala očevid nad pretučenim ili ubijenim osobama, između ostalog i u Kostajnici, gdje su je kako je rekla "slali helikopterom".

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Branimir Glavaš Ratni zločini Garaža i selotejp: Glavaš i suoptuženici u petak će čuti presudu nakon ponovljenog suđenja

>> ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Na očevidima nije mogla mnogo učiniti, jer su svi šutjeli. Nisam "željela znati tko što radi, što manje znam to bolje", rekla je. Iskaz su danas dala i dva sisačka policajca.

Na glavnoj raspravi koja je počela 21. svibnja ove godine obojica okrivljenika su se izjasnila da nisu krivi. Milanković je bio zapovjednik policijskih snaga na širem sisačkom području i Banovini i zamjenik načelnika sisačke PU, a Bošnjak je bio pripadnik specijalne jedinice policije Vukovi.

Obrana optuženika od Sudskog je vijeća zatražila da se kao svjedoci ispitaju između ostalih i Ivan Vekić, Ivan Jarnjak, Josip Manolić i Tihomir Jakovina, ali odluka o tome još nije donijeta. Suđenje se nastavlja sutra.

Milanković, Bošnjak i general Đuro Brodarac, koji je u međuvremenu umro, uhićeni su i pritvoreni 20. lipnja prošle godine. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene