Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prodaja zemljišta

Suđenje fra Nimcu: Nadbiskup Marin Barišić moli da ga više ne zovu za svjedoka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponedjeljak je je na Županijskom sudu u Splitu nastavljeno suđenje fra Šimi Nimcu, optuženom da je zadržao gotovo 10 milijuna kuna od neovlaštene prodaje crkvenog zemljišta. Saslušani su svjedoci obrane koji su svjedočili u prilog Nimca.

Saslušanjem svjedoka obrane koji su uglavnom svjedočili u prilog optuženog fra Šime Nimca, u ponedjeljak je na splitskom Županijskom sudu nastavljeno suđenje tom bivšem fratru optuženom da je zadržao gotovo 10 milijuna kuna od neovlaštene prodaje crkvenog zemljišta kod Baške Vode i bankarici Jasmini Bilonić optuženoj za poticanje.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo Ilustracija Suđenje Mormonski par ubio dvoje djece i ženu: Mališane su nazivali zombijima, vjerovali u sudnji dan - "Nezgodne smrti se događaju"

Predsjednik sudskog vijeća, sudac Slavko Lozina je prije samog početka saslušavanja svjedoka pročitao dopis koji je na sud poslao nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić, a u kojem ga moli da mu više ne šalje pozive za sud jer ima puno svojih obveza, a i o predmetu nema saznanja jer je sve doznao iz medija.

Nadbiskup Barišić je u dopisu istaknuo kako nikada i nikome nije dao suglasnost za prodaju niti jedne nekretnine, pa tako ni fra Šimi Nimcu.

Baškovođanka Marija Jakir sudu je rekla kako ništa ne zna o prodaji crkvenog zemljišta, ali zna o proširenju crkve, jer je fra Šime o tome redovno govorio na nedjeljnim misama.

Suđenje fra Šimi i bankarici: 'Viši crkveni krugovi znali su sve'

"Onim vjernicima koje je interesiralo, u župnom je uredu pokazao papire za proširenje. Fra Šimu su svi voljeli. Bio je odličan. Znao je s ljudima, pogotovo mladima. Od kada je on postao župnik i crkva je bila puna vjernika", rekla je svjedokinja.

"Kao djelatnik općine znam da je dolazio i tražio razne dozvole za proširenje crkve, a o svakom svom pothvatu nas je obavještavao na misama. Koliko se sjećam čak je kazao i da će se crkva proširiti od prodaje zemljišta", izjavio je Mate Topić i dodao da su nakon saznanja da će fra Šime biti smijenjen u samo sat vremena prikupili 800 potpisa mještana koji su se protivili takvoj odluci.

Mate Topić se na upite branitelja drugooptužene Jasmine Bilonić, odvjetnika Joška Čeha, ali i tužiteljice Rene Laure nije mogao sjetiti je li prvooptuženi na misi vjernicima rekao da je dobio suglasnost za prodaju zemljišta kao ni je li ga prodao i po kojoj cijeni.

Član župno-pastoralnog vijeća Tomo Lozić posvjedočio je da se na njihovim sjednicama govorilo o proširenju crkve i o dozvolama koje su za to bile potrebne. Članovi tog vijeća su, kazao je, župniku dali suglasnost za proširenje crkve, a samim tim i prodaju zemljišta. I on tvrdi da je fra Šime na misi rekao da je prodao zemljište, no to je doznao od supruge s obzirom na to da te nedjelje nije bio u crkvi.

Na upit tužiteljice priznao je da su neki građani prozivali članove župno-pastoralnog vijeća zbog prodaje zemljišta.

Četvrti svjedok Dinko Vukušić rekao je da se družio s optuženim koji mu je često govorio o prodaji zemljišta i proširenju crkve, te zna da je poduzeo niz aktivnosti u realizaciji tog projekta, pa čak i odlazio u Zagreb radi dozvola.

"Znate, kad je bivši župnik prije nekoliko godina prodao župnu kuću na rivi, vjernici su to doznali kad je sve bilo gotovo, a ni dan danas ne znamo za koji novac je to prodano. Žao mi je što su fra Šimu smijenili", rekao je.

Optužnica županijskog državnog odvjetništva Nimca tereti da je bez znanja i pisanog odobrenja splitsko-makarskog Nadbiskupijskog ordinarijata sklopio ugovor o kupoprodaji gotovo 40.000 metara četvornih u Baškoj Vodi za 1,3 milijuna eura.

Fra Šime i njegova bankarica na optuženičkoj klupi: Nisu se ni pogledali

U optužnici se navodi da ga je nakon uplate od 9.8 milijuna kuna na račun župe, Jasmina Bilonić nagovorila da novac prebaci na svoj osobni račun, a što je i napravio i to temeljem tri naloga za isplatu, pa su dio novca potrošili na kupnju vrijednih pokretnina i nekretnina. Naknadno je na računu bankarice pronađeno 2,3 milijuna kuna, a još se ne zna gdje je skriven ostatak novca. Suđenje se nastavlja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene