Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U ponedjeljak je je na Županijskom sudu u Splitu nastavljeno suđenje fra Šimi Nimcu, optuženom da je zadržao gotovo 10 milijuna kuna od neovlaštene prodaje crkvenog zemljišta. Saslušani su svjedoci obrane koji su svjedočili u prilog Nimca.


Saslušanjem svjedoka obrane koji su uglavnom svjedočili u prilog optuženog fra Šime Nimca, u ponedjeljak je na splitskom Županijskom sudu nastavljeno suđenje tom bivšem fratru optuženom da je zadržao gotovo 10 milijuna kuna od neovlaštene prodaje crkvenog zemljišta kod Baške Vode i bankarici Jasmini Bilonić optuženoj za poticanje.

Vezani članci Gospodarske zgrade svetišta Majke Božje Bistričke noćas su stradale u požaru - 1 Milijunska šteta od požara u svetištu Majke Božje Bistričke, utvrđen i uzrok požara Privođenje osumnjičenog za ubojstvo djevojke (16) iz Malog Lošinja Jezivo svjedočenje majke ubijene djevojke: "Lupao me po glavi nečim tupim. Vidjela sam kćer kako leži, iz usta joj je počela teći krv"

Predsjednik sudskog vijeća, sudac Slavko Lozina je prije samog početka saslušavanja svjedoka pročitao dopis koji je na sud poslao nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić, a u kojem ga moli da mu više ne šalje pozive za sud jer ima puno svojih obveza, a i o predmetu nema saznanja jer je sve doznao iz medija.

Nadbiskup Barišić je u dopisu istaknuo kako nikada i nikome nije dao suglasnost za prodaju niti jedne nekretnine, pa tako ni fra Šimi Nimcu.

Baškovođanka Marija Jakir sudu je rekla kako ništa ne zna o prodaji crkvenog zemljišta, ali zna o proširenju crkve, jer je fra Šime o tome redovno govorio na nedjeljnim misama.

Suđenje fra Šimi i bankarici: 'Viši crkveni krugovi znali su sve'

"Onim vjernicima koje je interesiralo, u župnom je uredu pokazao papire za proširenje. Fra Šimu su svi voljeli. Bio je odličan. Znao je s ljudima, pogotovo mladima. Od kada je on postao župnik i crkva je bila puna vjernika", rekla je svjedokinja.

"Kao djelatnik općine znam da je dolazio i tražio razne dozvole za proširenje crkve, a o svakom svom pothvatu nas je obavještavao na misama. Koliko se sjećam čak je kazao i da će se crkva proširiti od prodaje zemljišta", izjavio je Mate Topić i dodao da su nakon saznanja da će fra Šime biti smijenjen u samo sat vremena prikupili 800 potpisa mještana koji su se protivili takvoj odluci.

Mate Topić se na upite branitelja drugooptužene Jasmine Bilonić, odvjetnika Joška Čeha, ali i tužiteljice Rene Laure nije mogao sjetiti je li prvooptuženi na misi vjernicima rekao da je dobio suglasnost za prodaju zemljišta kao ni je li ga prodao i po kojoj cijeni.

Član župno-pastoralnog vijeća Tomo Lozić posvjedočio je da se na njihovim sjednicama govorilo o proširenju crkve i o dozvolama koje su za to bile potrebne. Članovi tog vijeća su, kazao je, župniku dali suglasnost za proširenje crkve, a samim tim i prodaju zemljišta. I on tvrdi da je fra Šime na misi rekao da je prodao zemljište, no to je doznao od supruge s obzirom na to da te nedjelje nije bio u crkvi.

Na upit tužiteljice priznao je da su neki građani prozivali članove župno-pastoralnog vijeća zbog prodaje zemljišta.

Četvrti svjedok Dinko Vukušić rekao je da se družio s optuženim koji mu je često govorio o prodaji zemljišta i proširenju crkve, te zna da je poduzeo niz aktivnosti u realizaciji tog projekta, pa čak i odlazio u Zagreb radi dozvola.

"Znate, kad je bivši župnik prije nekoliko godina prodao župnu kuću na rivi, vjernici su to doznali kad je sve bilo gotovo, a ni dan danas ne znamo za koji novac je to prodano. Žao mi je što su fra Šimu smijenili", rekao je.

Optužnica županijskog državnog odvjetništva Nimca tereti da je bez znanja i pisanog odobrenja splitsko-makarskog Nadbiskupijskog ordinarijata sklopio ugovor o kupoprodaji gotovo 40.000 metara četvornih u Baškoj Vodi za 1,3 milijuna eura.

Fra Šime i njegova bankarica na optuženičkoj klupi: Nisu se ni pogledali

U optužnici se navodi da ga je nakon uplate od 9.8 milijuna kuna na račun župe, Jasmina Bilonić nagovorila da novac prebaci na svoj osobni račun, a što je i napravio i to temeljem tri naloga za isplatu, pa su dio novca potrošili na kupnju vrijednih pokretnina i nekretnina. Naknadno je na računu bankarice pronađeno 2,3 milijuna kuna, a još se ne zna gdje je skriven ostatak novca. Suđenje se nastavlja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook