Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nismo ukrali 9,8 milijuna kuna'

Fra Šime i njegova bankarica na optuženičkoj klupi: Nisu se ni pogledali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na suđenju fra Šimi Nimcu i bankarici Jasni Bilonić koje se sumnjiči za malverzacije sa crkvenim zemljištem u Baškoj Vodi, pročitana je optužnica.

Fra Nimac opušten je došao na sud nešto prije 9 sati. 'Drago mi je da vas vidim u tolikom broju', rekao je novinarima okupljenima ispred suda. Nakon njega, na sud je došla i fatalna bankarica s odvjetnikom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suđenje Mormonski par ubio dvoje djece i ženu: Mališane su nazivali zombijima, vjerovali u sudnji dan - "Nezgodne smrti se događaju" Slika nije dostupna Utajili 9,8 mil. kuna U petak presuda fra Šimi NImcu i bankarici Jasmini Bilonić

Fra Šime i njegova bankarica u sudnici se nisu ni pogledali, a nakon čitanja optužnice oboje su rekli da nisu krivi. Po izlasku iz sudnice nisu ništa željeli komentirati.

Potvrđena optužnica protiv fra Šime Nimca i njegove bankarice

Sudac splitskog Županijskog suda Slavko Lozina objasnio je da je zbog promjene Zakona o kaznenom postupku potrebno ponoviti sve sa pripremnog ročišta pa je tužiteljica Rene Laura kazala da će tijekom postupka dokazati da su optuženici postupali na način koji je opisan u optužnici i da su počinili kaznena djela za koja ih se tereti.

'Činjenica je kako je fra Šime Nimac počinio navedeno u optužnici kao i da je Jasna Bilonić, koja je znala da je novac ostvaren prodajom zemljišta, nagovorila Nimca da ga prebaci na osobni račun. Nepobitna je činjenica da je župa oštećena za oko 9,8 milijuna kuna. Izvjesno je da su bili svjesni kaznenog djela, a ubrojivost im nije dovedena u pitanje', rekla je Laura.

Odvjetnik Željko Ćapin koji zastupa župu Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Baške Vode je rekao da će imovinsko-pravni zahtjev za fra Šimu Nimca zadržati do okončanja kaznenog postupka posjetivši da postoji presuda Općinskog suda u Benkovcu prema kojoj prvooptuženi Nimac treba Župi isplatiti novac od prodaje zemljišta.

Za drugooptuženu Jasminu Bilonić podnio je imovinsko-pravni zahtjev te predložio da se optuženima izrekne privremena mjera oduzimanja imovine koristeći blokadu deviznih i kunskih računa putem OIB-a.
Braniteljica fra Šime Nimca, zagrebačka odvjetnica Nela Pedišić je najavila kako će dokazati da nije bilo namjere u počinjenju kaznenog djela. 'Fra Šime Nimac nije postupao suprotno odluci Nadbiskupijskog ordinarijata splitsko-makarske nadbiskupije. Dokazat ćemo da je postupao transparentno i za dobrobit župljana koji su ga u svemu podržavali', rekla je odvjetnica.

Branitelj Jasne Bilonić, odvjetnik Joško Čeh, otkrio je da u vrijeme prodaje crkvenog zemljišta, u travnju 2012. njegova klijentica nije poznavala fra Nimca.

'Ne samo da ga nije poznavala u to vrijeme već nije ni sudjelovala u prodaji crkvenog zemljišta, a niti u jednoj drugoj radnji. Prvooptuženi stoga nije ni mogao biti potican od moje stranke. Po zakonu je morala znati za nezakonito porijeklo novca da bi ga potaknula na kazneno djelo, a to nije mogla znati jer ga tada nije poznavala. Kasnije, nakon što su se upoznali, ponašao se kao da je novac njegov', rekao je branitelj Čeh.

Suđenje se nastavlja sutra, kada će, između ostalih, svjedočiti i generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije don Ivan Ćubelić kojeg je predložilo tužiteljstvo.

Podsjetimo, fra Šime Nimac optužen je da je bez odobrenja crkvenih vlasti za 9,8 milijuna kuna prodao crkveno zemljište u Baškoj Vodi u vlasništvu župe Blažene Djevice Marije te novac zadržao za sebe, dok se bankarica Jasna Bilonić tereti za poticanje na kazneno djelo.

Optužnica fra Šimu Nimca tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, dok se Bilonić tereti da je pohranila više od dva milijuna kuna koje joj je nakon prodaje crkvenog zemljišta dao Nimac. (T.V. / M.J. / I.D. / T.K. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene