Sindikalni čelnici dogovorili su u utorak nastavak dijaloga s Vladom o zahtjevu za 6-postotnim povećanjem koeficijenata u obrazovanju, ocjenivši da je razgovor bio konstruktivan, novi sastanak dogovoren je za idući tjedan, a sindikalne akcije, dok traju razgovori, obustavljene su do danjega.

Galerija Blaženka Divjak (Foto: Dnevnik.hr) Kemijska formula na ploči (Foto: Dnevnik.hr) Branimir Mihalinec (Foto: Dnevnik.hr) +0 Sanja Šprem (Foto: Dnevnik.hr)

Nakon dvosatnog sastanka s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, čelnici obrazovnih sindikata izjavili su da je razgovor oko 6-postotnog povećanja koeficijenata složenosti poslova u obrazovanju bio konstruktivan. Potvrdila je to i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak istaknuvši da je zaključeno kako bi dijalog trebalo nastaviti sljedeći tjedan.

Vezani članci Ovjera ugovora, ilustracija Vlada i sindikati pregovaraju o kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike Slika nije dostupna Divjak: "Jučer smo čuli jedan racionalan kompromis. Sad se moramo okrenuti učenicima"

"Još uvijek treba promisliti, argumentirati i dogovoriti ono o čemu smo danas razgovarali, kako bi sljedeći tjedan, kada nastavimo taj dijalog, bili sigurni da smo se usuglasili oko rješenja", rekla je Divjak nakon sastanka. "Razgovaralo se, to je stvarno bio dijalog, dobro da su prepoznati argumenti, da se raspravljalo još o stvarima koje se trebaju dodatno argumentirati i da se dijalog nastavlja u pozitivnom smjeru konstruktivno i ide se u pozitivnom smjeru. Čim idete od nula na više uvijek ide prema šest posto", dodala je.

Sindikati ne žele o brojkama

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH) Branimir Mihalinec nije želio govoriti o brojkama, već je izjavio da su u razgovoru s Vladom ostvareni takvi pomaci da im daju za pravo za nastavak dijaloga. "Ne želimo biti robovi izrečenih brojki. Kada završimo razgovore, rezultate ćemo dati pred naša tijela, koja će donijeti odluku jesmo li s njima zadovoljni ili ćemo na neki drugi način pokušati ostvariti svoja prava", izjavio je Mihalinec.

Čelnica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem rekla je novinarima da konkretan datum sljedećeg sastanka nije poznat. Ponovila je kako je cilj sindikata razgovorima s Vladom postići povećanje koeficijenata složenosti poslova u odgoju i obrazovanju za prosječno 6,11 posto. Na pitanje novinara, čini li se nakon današnjeg sastanka taj cilj dalekim, Šprem je kazala da je "sljedeći tjedan vrlo blizu, pa će vidjeti što će tada biti". "Mi smo čvrsti kod svojih zahtjeva, čvrsti smo kod opravdanosti naših zahtjeva i zato se razgovori nastavljaju", dodala je (Hina.M.V.).

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju