Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje za genocid u Hrvatskoj

Izvješća koja je bilo teško slušati: Opisani detalji masakra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljude su spaljivali žive, mučili, sjekli sjekirama, silovali..., moglo se čuti na ICTJ tijekom suđenja za genocid u Hrvatskoj.

Zvjerska ubojstva konvencionalnim i hladnim oružjem, silovanja žena i muškaraca u logorima, mučenja elektrošokovima, prisilni rad u okupiranim mjestima jasno pokazuju genocidnu namjeru Srbije prema hrvatskom stanovništvu i ta stradanja nisu imala nikakvog vojnog opravdanja, poručili su u četvrtak hrvatski pravni stručnjaci na suđenju Srbiji za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

Pročitajte i ovo Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo Slika nije dostupna Još danas Karadžić za kraj: 'Molim da mi se moje nehotične nepristojnosti oproste, a iza svega drugog stojim'

'Zločini nisu imali vojnu svrhu, nego su bili sustavno usmjereni prema nevinim Hrvatima, motivirani mržnjom i željom da ih se etnički očisti', izjavila je u Haagu voditeljica hrvatskog pravnog tima Vesna Crnić-Grotić. 'Te činjenice govore same po sebi. Ubijanja, mučenja, silovanja bila su pravilo u toj genocidnoj srpskoj kampanji', rekla je profesorica međunarodnog prava iz Rijeke.

Ističući da zbog straha, traume i srama žrtava točan broj silovanja nije poznat, Crnić-Grotić je 17-članom sudskom vijeću iznijela niz reprezentativnih slučajeva grupnog i višestrukog silovanja koje su počinili pripadnici JNA, krajinske milicije i paravojnih postrojba. 'Ajde ustašice, sad ćeš vidjeti kako to rade Srbi', rekli su mladoj Vukovarki pripadnici teritorijalne obrane i silovali je pred šestogodišnjom kćeri koja je i sama bila seksualno zlostavljana.

Hrvatski zastupnici: Ovčara i Škabrnja jasan su dokaz genocidne namjere

Seksualno nasilje odvijalo se i pred očima članova obitelji, pa je tako jedna mještanka Sotina silovana u prisustvu svekrve i dvogodišnjeg djeteta, a srpski dobrovoljac je ženu iz Bapske prisilio na spolni odnos prijeteći da će silovati njezinu 91-godišnju majku. Skupina srbijanskih paravojnika grupno je, pred roditeljima i djecom, silovala ženu u Dalju koja je zatrudnila i rodila djete, a zatočene Vukovarke morale su se prije silovanja našminkati i naparfumirati kako bi bile lijepe zlostavljačima.

Od seksualnog nasilja i mučenja nisu bili pošteđeni ni muškarci, pa su tako trojica mještana Tovarnika kastrirana noževima, a hrvatski vojnici u Kusonjama žicom omotanom oko testisa, rekla je hrvatska zastupnica. 'Urlikali smo kao životinje i padali u šok, dok su se oni smijali i govorili 'još, još' i gledaj kako se diže', stoji u izjavi zatočenika zatvora u Kninu kojemu su srpski borci na testise priključili elektode.

Tortura se nastavila i u srpskim zatvorima i logorima u Hrvatskoj, Srbiji i drugim dijelovima bivše Jugoslavije gdje je završilo 7.700 Hrvata s okupiranih područja koji su premlaćivani do smrti, mučeni elektrošokovima, lancima, kundacima pušaka, drvenim i metalnim šipkama i bili izloženi prisilnom radu. 'Neki su nestali preko noći i više nikad nisu viđeni', rekla je Crnić-Grotić navodeći kako su nekim logorašima čupani zubi a u okrvavljena usta ubacivana sol.

Vukovarcu su na Velepromentu odrezane ruke, a drugima odrubljene glave, dok su zatočeni u Drnišu bili prisiljeni lizati čizme zatvorskih čuvara, a oni u Korenici bili sodomizirani i prisiljeni silovati jedan druge, ističe hrvatska strana. 'Srbija ne može poreći ove činjenice koje jasno govore da su zatvorenici bili izloženi sistematskom zlostavljanju u brojnim srbijanskim logorima, samo zato što su Hrvati', naglasila je Crnić-Grotić. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene