Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vesna Pusić je rekla da nije posao političara da se bave izjavama poput onih srbijanskog pravnog tima na procesu za genocid Hrvatske i Srbije.


Nije posao političara da se bave izjavama poput onih srbijanskog pravnog tima na procesu koji se pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu vodi po međusobnim tužbama za genocid Hrvatske i Srbije, jer to ne treba biti dio aktualne politike, rekla je u utorak hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Vezani članci Valentin Inzko Stupio na snagu zakon zbog kojeg Dodik prijeti odcjepljenjem: Za negiranje genocida do pet godina zatvora Milorad Dodik (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Burne reakcije iz BiH na zakon o nijekanju ratnih zločina, Dodik zaprijetio: ''Republika Srpska treba odlučno iskazati svoj put ka samostalnosti''

"Naš će pravni tim odgovoriti na sve što se događa u sudnici. Zato i imamo pravne timove i zato je to u sudnici kako to ne bilo dijelom politike današnjice", rekla je Pusić zamoljena da komentira ocjene srbijanskog pravnog tima koji je brijunski sastanak usporedio s nacističkim sastankom za konačno rješenje židovskog pitanja.

Hrvatska: Protutužba Srbije neutemeljena, služi odvraćanju pozornosti

"Naravno da su te izjave ekstremističke, ali ne želim ulaziti u to, baš zato što je moj posao i posao političara u Srbiji i Hrvatskoj da se bave današnjicom i sutrašnjicom. Vi se sjećate da sam ja imala dvojbe u kojoj je mjeri korisno ići do kraja u sudsku proceduru, a u kojoj bi mjeri možda bilo dobro, da su se ispunili uvjeti, da to toga ne dođe. Međutim, s današnjeg stanovišta, mislim da je korisno da postoji određeno mjesto, a to je sudnica, da postoje ljudi, pravni timovi i da svatko odgovora za svoj stav, svoju pripremu i svoj obraz", rekla je Pusić.

"Vrlo je važno da svima bude jasno da je već dovoljno visoka cijena plaćena za različite ekstremističke politike i izjave. Zadaća današnjih političara da čuvaju današnjicu i sutrašnjicu naše regije, odnosa između naše dvije zemlje, od toga da ne bi plaćali visoku cijenu za takve ekstremizme", dodala je ministrica. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook