Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je da će Hrvatska morati redefinirati sporazum s BiH o međusobnom izvršavanju kaznenih sankcija.


Do redefiniranja sporazuma će doći nastave li sudovi u BiH smanjivati, pa i prepolovljavati kazne osobama koje su osuđene na hrvatskim sudovima, rekao je Bošnjaković. 'Ako će to biti praksa i u budućnosti, morat ćemo redefinirati sporazum i vidjeti kakvi su interesi', rekao je Bošnjaković na konferenciji za novinare s koje je najavio međunarodnu konferenciju 'Učinci članstva u EU-u na pravosuđe' koja će se prekosutra održati u Zagrebu.

Vezani članci Milorad Dodik Dodiku prijeti zatvor? Tužitelji BiH zatražili otvaranje istrage, čeka se odluka glavne tužiteljice Policija u BiH, ilustracija Brutalno prebili mladog Dalmatinca u BiH: "Nitko mu nije pomogao. Nalazi se u komi"

Žao mu je što, zbog drugih obveza, na tu konferenciju neće doći ministar pravde BiH Bariša Čolak, ali je uvjeren da će uskoro imati prilike s njim razgovarati, među ostalim i o činjenici da sudovi u BiH smanjuju kazne koje su dosudili hrvatski sudovi, a nekim su ih osuđenicima i prepolovili, primjerice riječkom kirurgu Ognjenu Šimiću, čime je, naglasio je, vrlo nezadovoljan. 'Nisam baš zadovoljan da smo tako počeli provodit sporazum na način da se jedna naša kazna koju je izrekao naš sud prepolovi', ističe ministar Bošnjaković.

>> Hrvatska od BiH zatražila provedbu presuda za 26 osoba

'Točno je da sporazum omogućava da sudovi u BiH raspravljaju o kaznama koje izriču sudovi u Hrvatskoj, pa i da ih smanjuju, ali mi nismo potpisali sporazum u duhu da se kazne prepolovljuju', istaknuo je Bošnjaković.

Ognjen Šimić u Hrvatskoj je pravomoćno osuđen na pet godina zatvora. U BiH je pobjegao uoči izricanja presude, a Županijski sud u Sarajevu nedavno mu je smanjio kaznu na dvije i pol godine zatvora i potvrdio zabranu liječničke prakse pet godina nakon izdržavanja kazne. Šimić se na tu odluku žalio Vrhovnom sudu Federacije BiH.

>> Šimić uložio žalbu na umanjenu zatvorsku kaznu

Bošnjaković je izvijestio da je njegovo ministarstvo tijekom ljeta pripremilo paket zakonskih prijedloga koje očekuje vladina ili saborska procedura, a kojima se nastavlja provedba strategije reforme pravosuđa, izmjene zakona o sudovima, DSV-u, Državnom odvjetništvu, sudskom registru i stečaju te propisi kojima se kani racionalizirati broj trgovačkih i županijskih sudova, novi Ovršni zakon kojim se uvodi institut javnih ovršitelja.

U postupku je i prijedlog zakona o oduzimanju imovine stečene kaznenim djelom koji se, kada počne njegova primjena, neće retroaktivno primjenjivati na kaznene postupke koji su u tijeku. No, ministar ističe da je imovina aktualnih optuženika i osumnjičenika 'zamrznuta' te bi se njome na temelju pravomoćne presude, bude li osuđujuća, mogla ovrhom nadoknađivati šteta nastala kaznenim djelom. Tom će imovinom raspolagati poseban državni ured koji je, tvrdi, doživio organizacijske promjene te će i njegov budući rad biti transparentniji nego dosad.

Na pitanje namjerava li Hrvatska slijediti primjer Srbije i propisati oduzimanje imovine ratnim zločincima, odgovorio je kako pravni okvir to omogućuje, a i obitelji stradalih mogu nadoknadu štete potraživati izravno od zločinaca.

Bošnjaković je istaknuo važnost međunarodne konferencije koja će se u petak održati u zagrebačkom hotelu 'Westinu', na kojoj će sudjelovati oko 300 sudaca i državnih odvjetnika te ministri pravosuđa iz zemalja regije. Radni dio konferencije podijeljen je na tri panela: Pravo EU-a pred nacionalnim sudovima, Pravosudnu suradnju u kaznenim stvarima i Organizacijsku prilagodbu pravosudnog sustava izazovima članstva u EU-u.

'Nisam ovlašten za to komentiranje, to trebate pitati sud jer sud je ovlašten da priznaje stranu sudsku presudu i da izriče kaznu u skladu sa zakonom, domaćim zakonom', rekao nam je u telefonskom razgovoru Nikola Sladoje, pomoćnik ministra pravde BiH. 'Ukoliko se problem ne može riješiti i postoji potreba za preciznijim rješavanjem određenog sporazuma pristupa se izmjenama i dopunama sporazuma', dodao je Sladoje. (M.T.Š./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju