Obavijesti Video Pretražite Navigacija
2.5 godine zatvora

Šimić uložio žalbu na umanjenu zatvorsku kaznu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kantonalni Sud u Sarajevu 23. lipnja ove godine smanjio je liječniku Ognjenu Šimiću kaznu sa pet na dvije i pol godine zatvora.

Riječki liječnik Ognjen Šimić u Hrvatskoj je zbog primanja mita pravomoćno osuđen na pet godina zatvora. Sud u Sarajevu smanjio mu je kaznu i potvrdio mjeru zabrane obavljanja liječničke prakse u trajanju pet godina, pišu bosanski mediji. Postupak se vodio u skladu sa Sporazumom o izvršavanju kaznenih sankcija koji su Hrvatska i BiH potpisale početkom godine. To je prva pravna presuda donesena u skladu s ovim sporazumom. Riječki liječnik Ognjen Šimić uložio je žalbu na kaznu od 2.5 godine te se predmet nalazi na Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razmatranje hrvatskog zahtjeva Sarajevo: Novo suđenje doktoru Šimiću u srijedu Slika nije dostupna Hrvatska od BiH zatražila uhićenje Kirurg Šimić bi uskoro mogao biti u zatvoru

>> Kirurg Šimić bi uskoro mogao biti u zatvoru

Inače, presudu od pet godina zatvora, koju je liječniku Ognjenu Šimiću pravomoćno izrekao Vrhovni sud Hrvatske zbog primanja mita, Županijski sud u Sarajevu smanjio je na dvije i pol godine, potvrdio je u utorak dužnosnik tog suda. 'Sud je 23. lipnja donio presudu kojom je Ognjenu Šimiću određena kazna od dvije i pol godine zatvora te je potvrđena mjera zabrane obavljanja liječničke prakse u razdoblju od pet godina nakon izdržane kazne', izjavio je tajnik sarajevskog županijskog suda Slobodan Nikolić.

Istaknuvši kako je rječ o nepravomoćnoj presudi, Nikolić je objasnio kako ne može komentirati zbog čega je kazna, koja je Šimiću izrečena u Hrvatskoj, u Sarajevu smanjena za polovicu. 'Presuda će postati javni dokument kada postane pravomoćna', kazao je Nikolić. Potvrdio je, međutim, kako se Šimićev odvjetnik Nikica Gržić žalio na tu presudu Županijskog suda u Sarajevu i to kako na njezin osuđujući dio, tako i na visinu izrečene kazne.

'Taj je predmet sada na odlučivanju na Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine', kazao je Nikolić. Ognjenu Šimiću suđeno je u BiH na temelju sporazuma o izvršenju kazne što su ga početkom godine potpisali ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak i tadašnji ministar pravosuđa Hrvatske Ivan Šimonović. Sporazumom je predviđeno da osobe osuđene u jednoj od dvije države ne mogu izbjeći služenje zatvorskih kazni u slučaju bijega.

Ognjen Šimić u BiH je pobjegao uoči izricanja presude od devet godina zatvora na Županijskom sudu u Rijeci, a nešto više od godinu dana poslije, u rujnu 2009., Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na pet godina zatvora. Kako Šimić od bijega u BiH boravi u Sarajevu, to je i sud u tome gradu postao mjesno nadležan za njegov predmet. Kada Vrhovni sud Federacije BiH donese presudu, ona će postati pravomoćna. (Mi.Dr./T.Š./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene