Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fimi media

Drugi se ispričali zbog nedolaska: Na suđenju Sanaderu svjedočio Ivan Šuker

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkom županijskom sudu nastavljeno je suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu za Fimi mediju. Svjedočio je Ivan Šuker.

Nastavljeno je suđenje bivšem premijeru Ivi Sanderu i ostalima optuženima u slučaju Fimi media.

Pročitajte i ovo Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um" Slika nije dostupna AFERA FIMI MEDIA Ni iz trećeg puta nije iznosio obranu: Suđenje Sanaderu prebačeno za rujan

Sanader je i danas stigao na sud, kao i Ivan Šuker koji je svjedočio.

Drugi svjedoci ispričali su se zbog nedolaska. Gordan Jandroković ispričao se da zbog nije mogao doći zbog neodgodivih obveza kao predsjednikn Sabora. Ivan Jarrnjak također nije došao zbog poslovnih obaveza, a Darko Milinović dostavio je hitan nalaz OB Gospić. Kako je navevo, nije mogao doći zbog bolesti i nemogućnosti da takav putuje.

Na današnjem ročištu bila je delegacija sudaca iz EU koja je pratila suđenje, a na početku svog svjedočenja Ivan Šuker rekao je da bi ostao kod svog iskaza iz 2013. godine kojem nema što dodati.

Odvjetnica Jadranka Sloković imala je pitanje o financijskoj dokumentaciji, odnosno što je bilo predmetom referiranja na sjednicama predsjedništva. "Godišnje financijsko izvješće sastavljalo je računovodstvo, a prezentirao ga je glavni tajnik na sjednici predsjedništva. Kontrolu vrši nadzorni odbor stranke na način da izvještava Opći sabor stranke o financijskom poslovanju stranke. Sjećam se da je predsjednik NO-a iznosio izvješće o financijskom radu stranke", ispričao je Šuker.

Na upit je li bilo tko na sjednicama predsjedništva problematizirao ili postavljao neka financijska pitanja, Šuker je odgovorio da nije i da se stranka financirala iz zakonitih izvora te da nije bilo potrebe za tim.

"Nakon nalaza državne revizije kojim su utvrđene određene nepravilnosti u evidentiranju došlo je do smjene šefice računovodstva Branke Pavošević. Nisam vidio nalaz, ali propust je bio u knjiženju određene dokumentacije pa je imenovana nova šefica gospođa Glavaš", ispričao je Šuker koji je dodao da ne zna na čiji je prijedlog došlo do smjene.

Šuker je rekao i da ne može reći tko je u tehničkom pogledu zaprimao donacije u stranci jer u tome nije sudjelovao, ali je objasnio da bi sukladno statutu to trebao biti glavni tajnik, šefica računovodstva i rizničar.

Na pitanje sutkinje je li predsjedništvo donosilo financijski plan za svaku sljedeću godinu, Šuker je rekao da se ne sjeća konkretno i da se to može vidjeti iz dokumentacije, ali koliko se sjeća da nisu.

"Što se nalaza državne revizije tiče, mi kao članovi predsjedništva nismo dobivali fizički svaki ponaosob, nego bi nas glavni tajnik izvijestio je li uvjetno ili bezuvjetno mišljenje revizije", rekao je.

Rekao je i da je za financiranje izborne kampanje bio zadužen Ratko Maček. Na predsjedništvu su se, kaže, kada je u pitanju financijsko poslovanje, donosile odluke ako bi se dala donacija za neke projekte ili ako je naprimjer neka županijska organizacija upala u financijske probleme.

 

Na pitanje kako je funkcioniralo dnevno poslovanje, nabava papira, kave... Šuker je odgovorio da se sukladno statutu točno zna tko što radi, a on nema konkretnih saznanja kako je to funkcioniralo.

Sanader je Šukera pitao može li se reći je li on imao povjerenje u sve suradnike s kojima je radio.

"Vjerojatno jest jer inače ne biste s njima radili. Vjerojatno bi ih smijenili, što se i događalo", odgovorio mu je Šuker.

Svjedočili i Kalmeta i Polančec

U utorak su na sudu svjedočili Božidar Kalmeta i Damir Polančec.

Kao nekadašnji članovi Vlade Ive Sanadera te predsjedništva HDZ-a, upitani su i za financijska poslovanja stranke. Kalmeta je rekao kako se na predsjedništvu stranke o tome nije osobito raspravljalo te da tadašnji rizničar stranke, optuženi Mladen Barišić, nije vršio pritisak na njega da posluje s Fimi Medijom. I Kalmeta i Polančec govorili su i o sastanku u Vladi vezanom za Hrvatsku poštu, pri čemu se Kalmeta prisjetio i ljutnje bivšeg premijera.

Uz bivšeg premijera, na optuženičkoj klupi u ovom su slučaju HDZ kao prva stranka optužena za korupciju, Mladen Barišić, bivši šef Carine i rizničar HDZ-a, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, nekadašnja HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene