Iza potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić ostala je užarena fotelja, puna gospodarskih tema o kojima ovise tisuće radnih mjesta. Struka i politika slažu se da bi novi ministar trebao biti netko iz sustava, no tko god dođe, očekuju ga brojni problemi.

Galerija


Dugačak je popis problema koji čekaju novog ministra gospodarstva: brodogradilišta, Petrokemija, LNG, Rafinerija, samo su dio tog velikog popisa.

Pred nasljednikom puno posla (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Pred nasljednikom puno posla (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Vezani članci Premijer na bočici Vegete Podravka se oglasila o Plenkovićevom licu na Vegeti: "Personalizirane bočice bile su integralni dio slavljeničke kampanje" Martina Dalić i Andrej Plenković (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL) Skandal s mailovima ministrice Martine Dalić uzdrmao je cijelu Hrvatsku. Ovo je šest stvari koje trebate znati o tome

"To su ozbiljni problemi od Petrokemije, brodogradnje, LNG-ja, INA-e, u smislu odnosa sa MOL-om, i Rafinerije Sisak. Bilo tko da dođe na to mjesto, ne treba ga gledati kao spasitelja, ne treba ga, naravno, ni odmah osuđivati, ne treba mu davati nadnaravna svojstva", govori ekonomski analitičar Luka Brkić.

Iako bi mu zbog situacije u gospodarstvu takva svojstva možda dobro došla. Već za nekoliko dana stiže na naplatu Uljanikov kredit u visini od 96 milijuna eura. LNG terminal očito će svoju realizaciju još čekati, a neizvjesna je i sudbina kutinske Petrokemije s 1600 zaposlenih. Ne treba zaboraviti ni Agrokor.

"Agrokor jei dalje taj najveći vrući krumpir i to je jasno. Mislim da se neće u Agrokoru neće dogditi ništa što bi izazvalo klizanje ili ishod s još jednom ostavkom", smatra Brkić.

Bivši ministar gospodarstva iz Vlade Zorana Milanovića svjestan je težine preuzimanja ovog ministarstva i problema koje to ministarstvo ima.

Pred nasljednikom puno posla (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Pred nasljednikom puno posla (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"Ovdje je poanta tko će preuzeti funkciju kordinatora gospodarskih resora, tko će preuzeti funkciju podpredsjednika Vlade za gospodarstvo. Ministarstvo je važno, ali manje važno", rekao je Radimir Čačić.

I struka i politika slažu se da bi novi ministar trebao biti netko iz sustava. Jedan od aktualnih, čije se ime često spominjalo u ulozi novog ministra gospodarstva, bio je slikovit.

"Tko god dođe na tu poziciju, tko god dobije povjerenje gospodina Plenkovića, doista će, kako bi se reklo, trebati zasukati rukave i 24 sata biti u temama o kojima ovise tisuće radnih mjesta", rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Do izbora novog ministra ministarstvo će voditi dosadašnji najbliži suradnici Martine Dalić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.