Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suci tvrde da ih se omalovažava

Nasilje i prijetnje postaju svakodnevica hrvatskih sudova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brojni suci u Hrvatskoj na vlastitoj koži osjetili su prijetnje.

No, svjedoci smo da su hrvatske sudnice u vrijeme velikih suđenja postale mjesto međusobnih obračuna i prijetnji. Gotovo da i nema suca, kojeg opasni okrivljenici nisu vrijeđali i psovali, i koji nije bio na takvoj meti. Šef uskočkih sudaca Ivan Turudić, ni u razgovoru s nama, ne odvaja se od svoje dvojice čuvara. Posljednjih je dana pod policijskom zaštitom, a uz njega su 24 sata. Zbog čega, javno ne želi govoriti. Policijska procjena, kaže.

Pročitajte i ovo Slatine Policija istražuje Novi slučaj nasilja kod Splita, majka objavila: "Sina su zavezali za stup i stavili mu traku na usta. Nije mogao disati" Maltretiranje djevojke u Splitu Zbog videosnimke nasilja Tri maloljetnice i maloljetnik koji su zlostavljali djevojku i sve snimali pušteni na slobodu

'Naprosto rade svoj posao i kad se od toga krene, onda je sve lakše', kaže Turudić i ističe kako ga nije strah. No, prije četiri godine Hrvoje Petrač mu je govorio kako zna svaki njegov pokret, nakon presude za otmicu sina generala Zagorca. Danas, Petračeve su prijetnje i dalje bez sankcija, a tužiteljstvo šuti. Turudić kaže kako nema saznanja što se događa s tim predmetom, ali ističe kako i dalje ima neugodan osjećaj, koji je ostao s njim nakon tog incidenta.

No ipak, u primanju prijetnji nije usamljen. Sadržaj pisma, koje je Robert Matanić poslao na adresu suda, revoltiran potezima sutkinje Ivane Kršul u slučaju Pukanić, još se tumači i prepričava. Ona je nakon javnih prozivanja i optužbi odavno pod zaštitom. A da 'pripaze', savjetovano je i drugima. Likvidacijom je zastrašivana riječka sutkinja Ika Šarić. Prijetilo se osječkim sucima u istrazi u slučaju Glavaš te karlovačkom sucu Anti Ujeviću. U njegovoj se sudnici vrijeđalo, psovalo i prijetilo, čak i bombama.

Gotovo pa i nema suca, koji na radnom mjestu nije doživio neku neugodnu situaciju. Nasilan rječnik u sudnici postao je uobičajeno sredstvo rješavanja problema. Brojne primjere pamti i sudac Vrhovnog suda, Đuro Sessa, jer i on je dio te statistike. Isti teret nose i njegovi kolege u Španjolskoj, Engleskoj, Irskoj, susjednoj Italiji. U hrvatskim sudnicama nikad nije bilo napetije. Postao je ovo, kaže on, opasan posao. 'Razlozi su različiti, ali jedan je i taj što se sustavno umanjuje rad sudaca te njihova uloga', ističe Sessa. Sustav zaštite postoji, ali suci su danas, kaže, puno češće meta napada. Kad radno vrijeme završi, velika većina zgradu suda napušta u društvu čuvara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene