Obavijesti Pretražite Navigacija
Promjena izbornog sustava

Sapunica s potpisima za referendum: "Narod odlučuje" apelira na Predsjednicu i tvrdi da ministar Kuščević laže

Aktualno Galerija +0 Narod odlučuje (Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL) Galerija 1/1 >>
Koordinator Građanske inicijative "Narod odlučuje" Luka Mlinarić rekao je u utorak da su uputili apel predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović da zaštiti ustavno pravo svih građana koji su svojim potpisom zatražili održavanje referenduma o promjeni izbornog sustava.

Mlinarić je na konferenciji za novinare ispred Ministarstva uprave rekao da su apel poslali u ime svih građana kojima je zbog postupanja tijela državne vlasti (Hrvatskog sabora, Vlade i Ministarstva uprave) ugroženo pravo na referendum kao sredstvo izravne demokracije.

Pročitajte i ovo Ustavni sud RH (Foto: Dnevnik.hr) zbog tri razloga Ustavni sud odbacio zahtjev inicijative Narod odlučuje o izmjeni izbornog zakonodavstva Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Edina Zuko/PIXSELL) Posjet Glini Predsjednica: Puno smo oprostili, ali ratne zločine treba procesuirati

Uvjerava da je "Narod odlučuje" od 13. do 25. svibnja prikupio 405.342 valjanih potpisa za prvo i 407.469 njih za drugo referendumsko pitanje, što je više od 374.740 potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma.

Ministar Kuščević zloupotrebljava svoju poziciju kako bi onemogućio referendum

Dodaje kako su u apelu naveli niz događaja i postupanja koji jasno pokazuju da ministar uprave Lovro Kuščević zloupotrebljava svoju poziciju kako bi neistinito proglasio da nema dovoljno potpisa, sve kako bi onemogućio građane da na referendumu odlučuju žele li ili ne mijenjati izborni sustav.

"Zbog svega što se u javnosti događalo od početka pokretanja prikupljanja potpisa za referendumsku inicijativu za pravedniji izborni sustav, zbog neosiguravanja neutralne atmosfere koju je Vlada RH bila dužna osigurati, zbog razvidne kompromitacije postupka provjere broja i vjerodostojnosti potpisa za referendumsku inicijativu te u svrhu jačanja povjerenja građana u institucije RH, pozivamo predsjednicu Republike da zaštiti pravo svih građana koji su svojim potpisom zatražili referendum o promjeni izbornog sustava", istaknuo je.

Tvrtko Krpina, također koordinator te građanske inicijative, rekao je kako su u apelu predsjednici detaljno opisali manipulacije koje su se događale posljednjih nekoliko mjeseci, poput one da provjera broja i vjerodostojnosti potpisa nije povjerena Državnom izbornom povjerenstvu kao neovisnom tijelu, već APIS-u, kojemu je država suvlasnik i u kojem se kadrovira prema stranačkom ključu.

Inicijativi, dodao je, nisu dopušteni promatrači, kao niti predstavnik u povjerenstvu koje je sastavio ministar Kuščević, problematičnim je i manjkavim ocjenjuje izvješće Ministarstva uprave o provjeri potpisa jer, kako tvrdi, jasno ne definira kriterije za diskvalifikaciju potpisa, niti se kategorizira više od 30.000 potpisa za svako referendumsko pitanje prema kriterijima diskvalifikacije.

Krpina upozorava i da su promijenjeni kriteriji valjanosti potpisa nakon što je započelo brojenje potpisa, da se ne poklapaju zapisnik Sabora o primopredaji potpisnih knjiga i izvješće Ministarstva uprave, što, ističe, ukazuje na manipuliranje potpisnim knjigama koje su se nalazile u zapečaćenim kutijama.

Ministarstvo uprave poziva nas da se prijavimo na novi uvid u navodno nevažeće potpise

Navodi i da su sat vremena prije konferencije dobili odgovor Ministarstva uprave u kojem ih pozivaju da se ponovno prijave za uvid u navodno nevažeće potpise, "što potvrđuje da je ministar Kuščević u nekoliko navrata izrekao laži da se navodno nismo prijavili, iako smo dostavili dopise da smo se prijavili".

Upitan kako komentira objašnjenje Ministarstva uprave da su iz "Narod odlučuje" poslali prijavu, ali da ona nije bila zaprimljena zbog tehničkih razloga (više megabajta od dozvoljenog), Mlinarić je odgovorio kako to potvrđuje da je "ministar Kuščević jasno i decidirano lagao da se nismo prijavili".

"Problem je u njihovu serveru na koji mi nismo mogli računati i ni na koji način nismo bili obaviješteni o tome koliko ti dokumenti mogu biti veliki. Zašto to nije bilo navedeno u obavijesti o uvidu?" kazao je. Dodao je kako je Kuščević, unatoč njihovim suprotnim dokazima, više puta lagao da se nisu prijavili. (Hina)

Aktualno Ekstremni desničari planirali ubiti francuskog predsjednika, cure detalji Emmanuel Macron (Foto: AFP) Emmanuel Macron (Foto: AFP) Foto: Afp Emmanuel Macron (Foto: AFP) Emmanuel Macron (Foto: AFP) Foto: Afp Emmanuel Macron u Europskom parlamentu (Foto: AFP) Emmanuel Macron u Europskom parlamentu (Foto: AFP) Foto: Afp Emmanuel Macron (Foto: AFP) Emmanuel Macron (Foto: AFP) Foto: Afp Emmanuel Macron (Foto: AFP) Emmanuel Macron (Foto: AFP) Foto: Afp +1 Emmanuel Macron (Foto: Dnevnik.hr) Svijet Ekstremni desničari planirali ubiti francuskog predsjednika, cure detalji 1/7 >>

Aktualno ''Čudna smrt Europe'': Povijest koja nam se upravo raspliće pred očima Ilegalni migranti (Foto: AFP) - 6 Ilegalni migranti (Foto: AFP) - 6 Foto: Afp Ilegalni migranti (Foto: AFP) - 5 Ilegalni migranti (Foto: AFP) - 5 Foto: Afp Ilegalni migranti (Foto: AFP) - 4 Ilegalni migranti (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp Ilegalni migranti (Foto: AFP) - 3 Ilegalni migranti (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp Ilegalni migranti (Foto: AFP) - 2 Ilegalni migranti (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp +0 Ilegalni migranti (Foto: AFP) - 1 Preporuke ''Čudna smrt Europe'': Povijest koja nam se upravo raspliće pred očima 1/6 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene