Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlagališta bez dozvola za rad

Napuljski scenarij: Kuda sa SMEĆEM?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagreb, Trogir, Zaprešić i još neki gradovi na mukama su jer nemaju kamo odlagati sav ili neke vrste otpada. Njihova odlagališta od sutra neće imati dozvolu za rad.

Sve što sutra baci u svoju kantu - neće ostati u Anđelinom dvorištu. Komunalci će ih isprazniti, a iz Zaprešića odvoziti 20-ak kilometara dalje, u okolicu glavnog grada. Navikli na čisti zrak, stanovnici Zaprešića boje se da to nije rješenje.

Pročitajte i ovo Gužve na biračkim mjestima u Zagrebu Građansko pravo VIDEO/FOTO Građani pohrlili na glasanje: Velike gužve na mnogim biralištima u Zagrebu Plastika - 3 Gomila se danima Novi problemi s otpadom na Jakuševcu: "Tomašević naglo ušuti kada treba reći o suradnji s Pripuzovim tvrtkama"

'Mi živimo na selu. Da nam iz drugog sela voze smeće i mi bi se isto pobunili', rekla je Renata.

Odlagalište, na kojem je otpad nezakonito završio - zatvara se.Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk zato se dogovorio da će zbrinjavanje komunalnog otpada plaćati privatnoj tvrtki. No, još smišlja kamo će s ostalim, koje ne odvoze svaki dan.

'U narednih nekoliko dana vjerujem da ćemo imati potrebne dozvole za cjelovito rješenje problema', rekao je Turk. U to će morati uvjeriti i glavnu inspektoricu - koja je odlučna.

>>Na Krku zarađuju i od smeća: Evo kako!

'Odgode nema sve dok se ne dostave dokazi da su se odlagališta uskladila sa zakonom', rekla je Jasna Paladin Popović, glavna inspektorica zaštite okoliša.

U Trogiru to nisu učinili. Pošteđeni nisu, pa je smeću zabranjeno - na deponij. Gradonačelnik, koji novu lokaciju nije našao, na službenom je putu. A građani u malom turističkom mjestu - ne žele smrad. No, radnici komunalnog poduzeća ulazu ne smiju prići.

'Ako uđu na deponij, postoje mjere koje inspekcija dalje provodi. Oni koji krše zakone bit će sankcionirani', istaknula je Paladin Popović.

Samo za početak prijeti mu novčana kazna do gotovo milijun kuna. Isto se piše i zagrebačkom Jakuševcu. Za tjedan dana na najveće hrvatsko odlagalište kamioni će smjeti dovoziti samo miješani komunalni otpad.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene