Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok pet hrvatskih gradova ne zna kamo će za deset dana odvoziti sav ili dio otpada, ima i onih koji na njemu zarađuju.


Suvremeno odlagalište otpada na Krku, problem otpada počelo je rješavati prije 10-ak godina. 40 posto otpada odvajaju, a plan od 50 posto koji bi trebali zadovoljiti do 2020., puno će ranije ispuniti.

Vezani članci Na gradskom zemljištu u zagrebačkom naselju Savica niknulo je ilegalno odlagalište otpada (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Strahota u zagrebačkoj Savici: Ekološka bomba usred grada, kilometar od izvorišta pitke vode za istočni dio Zagreba Brdo smeća usred metropole (Foto: dnevnik.hr) - 5 "Policija je tu imala 22 izlaska": Brdo smeća usred metropole – je li divlje odlagalište u Zagrebu unosan biznis?

Plastika, papir, limenke, odvaja se sve što može biti reciklirano. 'Otpad nije smeće i to se može iskoristiti kao sekundarna sirovina. Radimo na tome vrlo ozbiljno, već danas odvajamo 40 posto', kazao je Frane Markovčić, direktor Ponikve Krk.

Na odvajanju otpada, krčka kompanija uspijeva i zaraditi. 'Taj otpad se na reciklažnom dvorištu odvaja na komponente koje dajemo kao sekundarnu sirovinu, na tržište', kazao je Kosić.

>>
EKSKLUZIVNO: Hoćemo li biti zatrpani otpadom? I Zagrebu izdano rješenje o zabrani odlaganja

I dok jedni zarađuju, drugi s otpadom muku muče. Prvi je na zabranu odlaganja reagirao zaprešićki gradonačelnik. Od resornog ministra, zatražio je ukidanje zabrane. No, u ministarstvu su odlučni. 'Odgode nema jer to rješenje nema smisla. Rješenje se može ukinuti ukoliko se ispuni nekoliko uvjeta, da se započne sa sanacijom, da se način odlaganja uskladi sa pravilnikom i da se ishodi dozvola od županijskog ureda', kazao je Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode.

Industrijski otpad na Jakuševac ne smije. Gdje će završiti, još je uvijek velika nepoznanica. 'U dogovoru s prijevoznicima i sakupljačem, morat će se orijentirati prema odlagalištima koja imaju dozvolu za tu vrstu otpada', kazala je Rina Nujić iz Zagrebačkog holdinga.

Do tada će otpad skladištiti u svojim dvorištima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook