Nakon što je zbog sporih reformi zaradio kritiku Europske komisije, premijer Plenković nedavno je od svojih ministara zatražio da ubace u veću brzinu. To je učinio ministar prometa, koji je odlučio ubrzati vlak, i to onaj na relaciji Vinkovci - Vukovar. Potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, prvi je korak u realizaciji tog dugo čekanog projekta.

Galerija


Na željezničkom kolodvoru u Vinkovcima, umjesto vlaka za Vukovar stoji autobus. Vlak nije vozio zbog ugradnje novog uređaja, no problem je i dotrajala pruga po kojoj se vozi 20 kilometara na sat.

Vezani članci Očevid, ilustracija Užas kod Vinkovaca: Poginula 50-godišnja vozačica, izgubila nadzor i udarila u automobil iz suprotnog smjera Devastiran mural Josipa Briškog Devastiran mural hrvatskog heroja na vinkovačkom groblju: Uz njegovo, ispisali ime talibanskog ministra

"Dosta dugo traje put, oko 40 minuta", govori Mirjan Jelak.

Modernizacija pruge Vinkovci - Vukovar (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Modernizacija pruge Vinkovci - Vukovar (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Uskoro dvostruko kraće putovanje

Putovanje prugom Vinkovci Vukovar uskoro bi trebalo biti dvostruko kraće.

Potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za njezinu modernizaciju.

"Svaka modernizacija pruge je bitna za naše čvorište, za cjelokupno gospodarstvo", govori gradonačelnik Vinkovaca, Ivan Bosančić.

"Novim će se prometovati najvećom dopuštenom brzinom do 120 kilometara", govori predsjednik uprave HŽ infrastrukture, Ivan Kršić.

Modernizacija pruge Vinkovci - Vukovar (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Modernizacija pruge Vinkovci - Vukovar (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Spore reforme

Poput hrvatskih vlakova spore su i reforme, pa je veću brzinu od svojih ministara, nakon kritika iz Europske komisije, zatražio i premijer.

"Ovo je ukupno 27. ugovor koji potpisuje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, samo za ilustraciju ću reći, prošle godine početkom 2017. smo imali jedan", naglašava ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković.

"Skoro potpisivanje vezano za prugu Okučani - Vinkovci će sigurno unaprijediti željezničku infrastrukturu, odnosno putnički prijevoz", smatra ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Gabrijela Žalac.

Kvalitetnija vožnja trebala bi vratiti putnike.

19 kilometara pruge Vinkovci Vukovar obnavljat će se sa 680 milijuna kuna, 85 posto stiže iz europskih fondova, a u sklopu projekta modernizirat će se i urediti i kolodvori, stajališta, te cestovno-željeznički prijelazi.

Modernizacija pruge Vinkovci - Vukovar (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Modernizacija pruge Vinkovci - Vukovar (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr

Koristi za gospodarstvo

Početak radova očekuje se potkraj godine i oni bi trebali trajati otprilike 20 mjeseci. Gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava smatra kako će od gradnje pruge velike koristi imati i gospodarstvo.

Iako se spominjalo i obnavljanje legendarne zgrade kolodvora, od ideje se ipak odustalo. Ona će ipak trebati biti poseban projekt za sebe.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr