Lights, camera, action! – moglo bi se čuti iz hrvatskog filmskog studija već za dvije godine. O projektu izgradnje filmskog studija u Hrvatskoj razgovarali smo s ravnateljem HAVC-a Christopherom Peterom Marcichom.


Prije objave o realizaciji projekta izgradnje filmskog studija u Hrvatskoj, bilo je potrebno napraviti studiju o studiju. Četiri su lokacije u ozbiljnijem razmatranju: Velika Gorica, Jastrebarsko, Bistra i Ekopark Kraš.

Preporučuje se studijski kompleks s četiri do šest studija, površine između 1400 i 2800 metara kvadratnih. Iako je uslijed pandemije proizvodnja trenutačno ograničena, i dalje postoji velika potreba za studijskim prostorom.

"Mi smo preko programa poticaja ostvarili više od milijardu kuna investicija u Hrvatskoj. To je ogromna, ogromna brojka i tim putem uz taj poticaj koji ide doveli smo tu investiciju. Ta investicija od milijardu i sto milijuna u biti se širi kroz ekonomiju. Ona će generirati povrat investiranog uz dobit", rekao je Christopher Peter Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Financijski poticaj odnosi se na 25 ili ponegdje 30 posto od ukupnoga iznosa opravdanih troškova koji su učinjeni za proizvodnju audiovizualnih djela.

"Često se u filmingu taj program poticanja za strane proizvodnje nastani u Mađarskoj, u Češkoj, pa tu dođu i snimaju po našim super lokacijama, što je lijepo, ali onda svu tu dodanu vrijednost ostvaruju vani. To mi možemo pobrati", rekao je Marcich.

Jasminka Šoštarić Vanjak - 2 Ona je diplomirala, a svi mi iz toga možemo nešto naučiti: Jasminka (76) postala je magistra religijskih znanosti

Putokaz do sela Korona - 1 Nije baš svaka korona strašna... U njoj se može živjeti, ali može je se i naručiti: "Je li opasna? Nije, zdrava je"

Zato je važno, smatra ravnatelj HAVC-a, omogućiti da cijeli projekt bude odrađen kod nas. Računica je sljedeća: na svaku uloženu kunu u filmsku industriju Hrvatska dobije 11 kuna povrata.

"Gdje, kako, tko – to će se odlučiti narednih mjeseci. Ima ljudi, ima investitora koji su zainteresirani. Znam da postoji jedan konzorcij. Sastoji se od i naših ljudi i nešto Europljana, a kao savjetnika imaju jednog stručnjaka koji je radio za jako poznat filmski studio", rekao je Marcich.

Trebalo bi se uložiti 60 – 80 milijuna kuna

Studio će najvjerojatnije imati oblik javno-privatnog partnerstva.

"Hoće li se raditi o državnom terenu? Hoće li se raditi o potporama koje će biti dostupne iz europskih fondova? Tu ima i puno drugih popratnih investicija. Računa se da bi trebalo uložiti od 60 do 80 milijuna eura, što je puno, ali to ide u fazama", rekao je ravnatelj HAVC-a.

Najprije bi se gradio soundstage, zatim sve potrebno za postprodukciju, animaciju te prostor za videoigre.

"Taj studio privlačit će dodatne investicije i to će s vremenom rasti u jedan centar odličnosti i tehnologije", rekao je Marcich.

Umjesto novih naslova ili koprodukcija, naš sadašnji filmski studio bilježi gubitke. Na pitanje kreće li se od posve novih temelja i igra li dosadašnji studio ikakvu ulogu, barem sporednu, u novome filmskome studiju, Marcich je rekao da nema dovoljno prostora.

"Treba taj famozni backlot. Blacklot je veliki prostor na kojem se za svaki pojedinačni projekt se može izgraditi nešto što ti treba. Ako ti trebaju piramide, tu se onda snima. To nema više, a sada je tamo šoping-centar", rekao je ravnatelj HAVC-a.

Nadajmo se da generacije nakon nas neće slušati neku novu staru priču o tome kako je na mjestu raskošne garderobe filmskog studija niknula zgrada trgovačkog centra.

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju