Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Raznolika Hrvatska

Nije baš svaka korona strašna... U njoj se može živjeti, ali može je se i naručiti: "Je li opasna? Nije, zdrava je"

Do prije gotovo godinu dana, većina nas nikad nije čula za koronu. No, neki već godinama žive u njoj ili pokraj nje. Ekipa Dnevnika Nove TV bila je u Koroni, malom selu u Istri - s tek nekoliko kuća.

Kako definirati koronu danas, što je ona ustvari? To je svjetsko čudo koje je sve nas iznenadilo, čak i stručne ljude je iznenadilo, kamoli ne nas. No, u srcu Istre, iznenađenja nema. Negdje između Motovuna i Buzeta, na brdu priča je poprilično jasna – tamo se nalazi selo Korona.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suđenje zbog smrti Mališan imao temperaturu višu od 40, liječnik ga poslao kući, a sada plače: "Mislio sam da je to ispravna odluka" HZJZ, testiranje na respiratorne bolesti Respiratorne bolesti Dok se pandemija ponovo širi, liječnici poručuju: "Kapaciteti su nam preopterećeni"

Marijan s pogledom na Koronu, i blizu korone živi cijeli život. I pazi se korone, kako kaže, ove moderne, ali…

"Što znači korona? Korona znači ta zemlja, evo to je korona, ovdje tu to na primjer je korona, i sad kad dođe kiša od zgora, korona se prevrne dole, i ako si ti ispod te i pokrije“, kaže Marijan Hrvatin.

Iako su svaki dan tik do Korone, svi su još uvijek negativni. Od ove u Istri kažu, straha nema.

"Kad gosti dođu, Nijemci i ovako onda se smiju, ja im kažem, mi imamo koronu 100 godina i nemamo nikakvih problema, čak i simpatično im dođe“, rekao je Zlatko iz Vrha.

Dok u prosječnom danu, mi spomenemo koronu i po nekoliko desetaka puta, a isto toliko puta na dan i čujemo tu riječ, i svaki je put vežemo za virus, za ovu Koronu gotovo da nitko ne zna.

"Išla sam u Motovun sto puta i u toplice, i tamo, ali nigdje nije napisano korona, ne…hahaha jel to zezanje?“, pita se jedna građanka. "Nedavno vidjela na internetu ima negdje“, kaže druga.

Pa od virusa, strožih mjera, i karantena mnogi bježe u Istru.

"Kod nas u Sloveniji je zatvoreno, svi su doma, više su doma, ne izlazi se toliko pa smo išli malo na vašu stranu da nam je malo lakše“, kaže Janko iz Slovenije.

"U kampu smo, uvijek na otvorenom, kad jedemo, jedemo ovako, susrećemo manje ljudi ovdje nego što ih susrećemo u Italiji“, rekao je Claudio iz Italije.

A u Istri se korona može i naručiti. I ova je korona u Istri „stara priča".

"Tako zovemo ovo vino po položaju već 10-ak godina tako da smo ipak preduhitrili virus. Je li ona opasna? Nije, ona je zdrava i vrlo je užitna!“, objašnjava vinar Nikola Benvenuti.

Stoga, računica je jasna, ne treba se čuvati svake korone. Ali pravila znate - distanca, higijena i maska.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene