Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaustavljen kulturocid

Napokon spašeno najveće nalazište rimskih amfora na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su kamere Nove TV u veljači zabilježile nevjerojatan kulturocid u Puli, propadanje 2.000 godina starih amfora, Konzervatorski odjel uputio je opomenu investitoru, a kako se u zakonski propisanom roku od šest mjeseci nije oglasio, vrijedno nalazište dobilo je privremenog skrbnika i novu adresu.

Najveća i najvrijednija kolekcija rimskih amfora na svijetu nakon dvije godine napokon je dobila adekvatnu skrb.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zadobila teške ozljede Užas u Puli: Parkirano vozilo krenulo nizbrdo i prešlo preko vlasnice Opća bolnica Pula Istraga u tijeku Novi detalji tragedije u Istri: Roditelji preminule djevojčice i dva dana ranije bili su u bolnici

'Prostora ima, međutim morat ćemo vidjeti zadovoljava li sve potrebne kriterije. S obzirom na njihovu količinu i težinu bit će potrebno malo ispitati', kazao je Željko Pavletić iz Odjela za komunalni sustav i imovinu.

>> U Puli pronađeno najveće nalazište amfora na svijetu

Prema prijedlogu konzervatorskog odjela privremeni je skrbnik postao Odjel za komunalni sustav i imovinu. Hitne mjere zaštite na lokalitetu osigurat će u ime investitora.

'Investitor će biti dužan snositi te troškove a za njihovo osiguranje upisat će se zakonsko založeno pravo na nekretnine', kaže Pavletić.

Riječ je o tvrtki PZ ulaganja u vlasništvu Vladimira Zagorca koji je prije šest godina krenuo u izgradnju podzemne garaže. Kada je otkriveno nalazište, radovi su stali. A do danas se, ni nakon opomene, iz tvrtke nitko nije oglasio.

'Nastaje problem kada se investitor jednostavno izgubi a da nije doveo do kraja svoje obveze. Tu nastaje jedna pravna imovinska zavrzlama', pojasnila je Alka Starac iz Arheološkog muzeja Istre.

A ta je zavrzlama nakon proteka od zakonski predviđenih šest mjeseci istekla i sada je u interesu što prije osigurati novu adresu za 2.119 amfora koje doslovno propadaju u barakama.

'One se postupno razgrađuju u zemlji zbog utjecaja mineralnih soli, a one koje su oslikane, obojane natpisima te će sasvim sigurno ubrzano gubiti sve dodatke', kazala je Starac.

Za njih 20 već je pronađen muzejski prostor, a novi skrbnik nastojat će i preostale što prije smjestiti na novu adresu. Tako bi ti neprocjenjivi primjerci napokon postali zaista zaštićen dio vrijedne Hrvatske kulturne baštine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene