Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani napokon zaštićeni?

Premijerka bankarima: Snizite kamate!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor ovaj će tjedan okupiti čelne ljude banaka kako bi zatražila od njih da počnu spuštati kamatne stope, piše Vjesnik.

Kosor će od bankara tražiti da čim prije počnu spuštati kamatne stope na sve vrste kredita. Ne učine li to, premijerka će razmisliti o uvođenju nameta bankama.

Pročitajte i ovo Ilustracija "zauzdavanje inflacije" Banke dižu kamate na štednju, jedna već objavila detalje Slika nije dostupna "Potrošači svjesni rizika" Europska središnja banka diže ključne kamatne stope: Hrvatski bankari objasnili što nas očekuje

Navodno su se premijerki na bankare žalili poslodavci na prošlotjednom sastanku jer bankarski sektor, unatoč odličnom poslovanju u prošloj godini kad je ostvario dobit prije oporezivanja u visini 4,6 milijardi kuna, nije ništa učinio za gospodarstvo i građane.

Prošli tjedan iz Vlade su stigle najave za poticanje stanogradnje

Prije nekoliko dana bankari su se izjasnili oko Vladina plana poticanja stanogradnje. Naime, vlada ima plan subvencioniranja kamata za kredit i to čak 64 posto iznosa kamata tijekom prve četiri godine za prvi stan.

>> Hrvatski bankari rezervirani oko Vladina poticanja prodaje stanova

U uspješnosti ove ideje presudne su banke koje će se licitacijom pozivati da ponude kamate, koje ne smiju biti više od pet posto. Kamate se sada kreću od šest do više od osam posto.

Državna agencija za promet nekretninama subvencionirat će iznos kamata godinu dana unaprijed i tako privoliti banke da snize kamate. Banke se moraju obvezati da će ponuđenu kamatu zadržati četiri dogovorene godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene