Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada opet spašava stanogradnju

Hrvatski bankari rezervirani oko Vladina poticanja prodaje stanova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O promjeni Zakona o poticanju prodaje stanova kojim Vlada želi potaknuti prodaju najmanje 600 stanova u novogradnji hrvatski bankari podupiru, no ne bez skepse.

 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

Ekonomski analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić pozdravlja svaku inicijativu koja može pojačati broj stanova. 'No moramo biti svjesni da će svako subvencioniranje imati slab efekt dok se ne popravi razina zaposlenosti, odnosno dok se ne smanji nezaposlenot', kazao je. Slično razmišljaju i u Erste banci u kojoj također pozdravljaju inicijativu. 'Smatramo da je svaka komunikacija između građevinara, banaka i Vlade dobro došla, no prijedlog još nije dovoljno konkretan da bi ga mogli detaljnije komentirati', uvjeren je glasnogovornik Dario Gabrić.

Stari je zakon pokazao loše rezultate. Naime, u protekloj je godini prodano svega 68 stanova, piše Poslovni dnevnik. Zbog toga se u ovoj godini prelazi na subvencioniranje kamata za kredit i to čak 64 posto iznosa kamata tijekom prve četiri godine za prvi stan.

U uspješnosti ove ideje presudne su banke koje će se licitacijom pozivati da ponude kamate, koje ne smiju biti više od pet posto. Kamate se sada kreću od šest do više od osam posto.

Državna agencija za promet nekretninama subvencionirat će iznos kamata godinu dana unaprijed i tako privoliti banke da snize kamate. Banke se moraju obvezati da će ponuđenu kamatu zadržati četiri dogovorene godine.

>> Stanovi neće pojeftiniti - zbog državnih nameta!

Najviši iznos kredita bit će 100 tisuća eura, a neće biti odobren ukoliko cijena stana prelazi 1900 eura po kvadratu. U pravilu, krediti se daju za prvi stan, ali će se moći koristiti i za preseljenje iz manjeg u veći stan. No, tada će se kreditirati samo razlika vrijednosti.

Iako još nema službenih podataka koliko je točno neprodanih stanova u Hrvatskoj, procjenjuje se da se broj kreće od 10.000 do 30.000. Novi Zakon o poticanju prodaje stanova Vlada bi trebala usvojiti već slijedeći tjedan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene